Boven de 80 jaar doet dialyse meer kwaad dan goed

Door Jeroen van Setten 

De meeste patiënten met nierfalen die ouder zijn dan 80, hebben een beperkte levensverwachting. Toch gaan veel artsen ervan uit dat de behandeling van de symptomen door middel van dialyse de kwaliteit van hun leven verbetert. Zelfs al verlengt het de levensduur niet. Maar uit nieuw onderzoek van de universiteit van Stanford blijkt dat het tegendeel het geval is.

Onderzoekers vergeleken het vermogen van patiënten voor zichzelf te zorgen, voor en na het starten van dialysebehandelingen. Ze ontdekten een significante daling van het vermogen om eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren zoals aankleden, het zelf bereiden van eten, of tanden poetsen.

Alles bij elkaar genomen bleek in het eerste jaar van de dialyse slechts 13 procent van de meer dan 3.000 patiënten die zij volgden het niveau van functioneren te hebben gehandhaafd van het voorgaande jaar. De helft was al na negen maanden overleden en de rest was erop achteruit gegaan.

De onderzoekers hopen dat in de toekomst door artsen en patiënten realistischer rekening zal worden gehouden met de nadelen van dialyse voor ouderen. En vooral met het effect ervan op hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven.

Gepubliceerd: vrijdag 16-10-2009
Bron: New England Journal of Medicine | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

 • B, E
  21-12-2009 11:52

  Mijn man wordt over drie maanden 86. Hij dialyseert dan tien jaar. Het gaat zeer goed met hem. Hij ziet er tien jaar jonger uit en is in alles geÔnteresseerd. De dialyse 3 x p.w. is en blijft een kwelling maar dat is niet anders.
  Het gaat hem zo goed, naar onze overtuiging, omdat hij de reguliere medicatie (denk vooral aan de statines, Lipitor e.d.) NIET neemt. Geen bloeddrukverlagers enzovoort. Hij neemt Co-enzyme Q10 voor het hart, visoliecapsules, multivitamines in goed doseringen. Hij is in de woorden van zijn arts "een medisch wonder" maar wij weten wel beter. Hij is een wonder in het nemen van eigen verantwoording, het durven weigeren, het luisteren naar het eigen lichaam. Hij wordt naar eigen zeggen 90 en dan niet dankzij maar ondanks de reguliere artsen. De techniek is geweldig en stelt hem in staat te leven. Het protocol daaromheen is, wellicht voor heel velen, levensverkortend.

 • Jaq, Harlingen
  17-10-2009 11:04

  Vreemd onderzoek, erg incompleet ook. Ik lees nergens over een controlegroep die gťťn dialyse is aangeboden, om mee te kunnen vergelijken. Stel dat je geen dialyse krijgt, zou dan ook niet logischerwijs de zelfredzaamheid en levenskwaliteit enorm afnemen?

  Maar heeft dit resultaat nog gevolgen voor de behandeling van ouderen?

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier