Ontwikkeling richtlijnen behandeling van oudere nierpatiënten
Door Merel Dercksen
Het Hans Mak Instituut coördineert een onderzoek naar een multidisciplinaire behandelrichtlijn voor oudere nierpatiënten. Hierin moet ook rekening gehouden worden met de psychische en sociale gevolgen van een nieraandoening. Na een inventarisatie van wat hier nog voor nodig is, zal de richtlijn in Nederland ingevoerd worden.
Uit onderzoek dat de Nierstichting vorig jaar heeft laten uitvoeren, blijkt dat er behoefte is aan het opstellen van richtlijnen voor de behandeling van oudere nierpatiënten. Voor een optimale behandeling moet niet alleen met medisch-technische, maar ook met psychosociale aspecten rekening worden gehouden.
Maar voor het ontwikkelen van een multidisciplinaire richtlijn (MDR) is een aantal bouwstenen nodig. Zo ontbreekt op alle gebieden het inzicht in de effecten van normen en richtlijnen op de uitkomst van de behandeling van de oudere nierpatiënt. Om dit goed in kaart te brengen hebben het Hans Mak Instituut (HMi) en de kwaliteitscommissie van de Nederlandse federatie voor Nefrologie bij de Nierstichting een projectvoorstel ingediend.
In fase 1 van het project zal geïnventariseerd worden welke bouwstenen voor het ontwikkelen van een MDR Oudere Nierpatiënten al aanwezig zijn en welke nog ontbreken. Onderzocht wordt in hoeverre instrumenten die bruikbaar zijn voor chronisch zieke ouderen in het algemeen, ook bruikbaar zijn in de ondersteuning van oudere nierpatiënten. In deze fase wordt in drie of vier instellingen een pilot gedaan met bestaande vragenlijsten die het mogelijk maken kwetsbare oudere patiënten die een verhoogd risico op functieverlies en sterfte hebben, vroegtijdig te identificeren. De vragenlijsten worden afgenomen bij 50 dialysepatiënten (HD en PD) van 65 jaar en ouder. Daarnaast worden zorgverleners die bij de zorg aan ouderen met chronische nierinsufficiëntie betrokken zijn geinterviewd over hun verwachtingen rondom de bruikbaarheid van de vragenlijsten voor deze patiëntgroep.
In fase 2 zal gestart worden met de daadwerkelijke ontwikkeling van de MDR Oudere Nierpatiënten. In fase 3 van het project zal de MDR Oudere Nierpatiënten geïmplementeerd en opgenomen worden in de nog te ontwikkelen 'Zorgstandaard Nierpatiënten'.
Gelijktijdig met en in aansluiting op de inventarisatie worden in de bestaande databases analyses uitgevoerd waarbij de onderzoekers kijken in hoeverre het effect van richtlijnen op de uitkomst van de behandeling bij oudere en jongere nierpatiënten verschillend is.
Op basis van een interactie-analyse zal specifiek worden gekeken of de optimale streefwaarden (bijvoorbeeld voor voedingstoestand, Hb, calcium, fosfaat, bloeddruk) anders zouden moeten liggen voor oudere dan voor jongere patiënten. De analyses zullen voor verschillende leeftijdscategorieën worden verricht: < 65 jaar, 65 – 75 jaar, ≥ 75 jaar. Ook zal onderscheid worden gemaakt tussen oudere patiënten met en zonder co-morbiditeit.
Projectleider van het project is dr. Nynke Halbesma, post-doc afdeling klinische epidemiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. De coördinatie van het project ligt bij het HMi.
Gepubliceerd: woensdag 07-10-2009
Bron: Hans Mak Instituut | Reacties (1)
Ik ben oudere en nierpatiënt, ik vind dat ze weinig voor mij doen, ja niets.
Ze spreken teveel over donatie terwijl mensen die of waar ze nog iets voor kunnen doen verwaarlozen.
Donatie is te laat He. Voorkomen lijkt mij beter.
H.V.Diaspora