'GSK wordt marktleider met medicijn tegen nierkanker'

Door Merel Dercksen 

Volgens een Amerikaans marktonderzoeksbureau zal het veld van medicijnen die bij nierkanker gebruikt worden, de komende jaren sterk veranderen. Zij zien een belangrijke rol voor twee nieuwe middelen, die de huidige medicijnen zullen verdringen. Zowel voor de initiŽle behandeling als voor een tweede of zelfs derde poging, zullen over een aantal jaar andere middelen het meest gebruikt worden, dan nu het geval is, zegt het bureau.

Volgens het bureau Decision Resources, dat uitsluitend marktonderzoek uitvoert voor de farmaceutische industrie en in de gezondheidszorg, gaat het medicijn Votrient (met als werkzame stof pazopanib, ook wel bekend als Armala) van GlaxoSmithKline (GSK) het belangrijkste middel bij niercelcarcinoom worden. Votrient verhindert de aanmaak van nieuwe bloedvaten in de tumor. De verwachting is, dat het voor de indicatie niercelcarcinoom in 2010 op de markt komt in de VS. Een jaar later volgt dan Europa, en in 2012 Japan.

In 2018 is dit middel marktleider, voorspelt Decision Resources, met een aandeel van 87 procent ter waarde van 640 miljoen dollar (nu 437 miljoen euro). Het heeft daarmee dan Sutent van Pfizer verdrongen, dat nu het meest verkochte medicijn is. De reden is, zegt een woordvoerder, dat Votrient in resultaten gelijkwaardig lijkt aan Sutent, maar minder bijwerkingen heeft.

Het bureau heeft ook voorspellingen gedaan voor de behandeling van niercelcarcinoom in de tweede en derde lijn, bij mensen die niet op een eerder middel reageerden. Het verwacht dat Afinitor de plaats in zal nemen van Nexavar als tweede-keus middel. En Pfizer zou dan juist weer belangrijker worden bij een derde poging tot behandelen, maar dan met axitinib. Dit ten koste van Torisel van Wyeth. Axitinib is ook, net als Votrient, op dit moment nog niet beschikbaar.

Gepubliceerd: donderdag 17-09-2009
Bron: MarketWatch | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier