Fluorescerende visjes helpen bij genetisch nieronderzoek

Door Merel Dercksen 

De wetenschappers die de schakelaars hebben gevonden die een gen dat nierkanker bij kinderen kan veroorzaken, aan of uit kunnen zetten, hebben al doende een handig hulpmiddel voor nieronderzoek gecreŽerd. Uit hun laboratoriumwerk kwam een genetisch gemanipuleerd zebravisje, waarin de zich ontwikkelende nieren makkelijk bestudeerd kunnen worden.

De onderzoekers hebben bij hun proefvisjes de stukjes genoom die in staat blijken het Wilms-Tumorgen aan en uit te zetten, gekoppeld aan een ander gen. Dit is het gen dat codeert voor het 'groenfluorescerende eiwit'. Bij deze genetisch gemanipuleerde zebravisjes lichten de nieren in de embryonale fase heldergroen op. Hierdoor zijn de nieren tijdens hun ontwikkeling duidelijk te zien.

De onderzoekers van het Leibniz-Institut fŁr Altersforschung, samen met collega's van de universiteit Freiburg, gebruiken deze visjes nu om de functie van andere genen die betrokken zijn bij de nierontwikkeling, te onderzoeken. Zo hebben ze al kunnen aantonen, dat een gestoorde functie van de genen Fat1 en Scribble leidt tot de vorming van cysten in de nieren.

Gepubliceerd: woensdag 19-08-2009
Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier