Dropsupplement verlaagt kalium dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Een te hoog kaliumgehalte van het bloed is een veelvoorkomend probleem bij dialysepatiŽnten en is in ernstige gevallen levensbedreigend. Volgens Zwitserse onderzoekers kan een stof die onder andere in drop voorkomt, het kalium verlagen. Dat lijkt niet gepaard te gaan met een verhoging van het natriumgehalte, vocht vasthouden en een hogere bloeddruk.

Een te hoog kaliumgehalte van het bloed kan levensbedreigend zijn, omdat kalium de spieren beÔnvloedt. Zeer hoge waarden kunnen zelfs een hartstilstand veroorzaken. DialysepatiŽnten kunnen het kalium dat zij met de voeding binnenkrijgen niet meer zelf uitscheiden en lopen daardoor een reŽel risico op een te hoog kaliumgehalte tussen twee dialysesessies in.

De stof glycyrrhetinezuur remt een enzym, waardoor de omzetting van cortisol in cortison wordt geremd. De mineralocorticoÔde werking van cortisol, een bijnierschorshormoon, veroorzaakt een daling van de kaliumconcentratie in het bloed. Daarom veronderstelden Zwitserse onderzoekers dat het toevoegen van glycyrrhetinezuur aan de voeding van hemodialysepatiŽnten, misschien het kaliumgehalte van hun bloed zou kunnen verlagen.

Tijdens een studie die een half jaar duurde, gaven ze tien patiŽnten koekjes en brood met daarin glycyrrhetinezuur of een placebo. Bij alle patiŽnten steeg de verhouding van cortisol en cortison wanneer ze de stof in hun voeding kregen. Bij negen van hen ging dat ook gepaard met een blijvende daling van het kaliumgehalte van hun bloed. In de periode dat de patiŽnten een placebo kregen, steeg het kalium ruim twee keer zo vaak tot te hoge waarden, als in de periode waarin de werkzame stof in de voeding verwerkt werd. De frequentie van ernstige hyperkaliŽmie daalde zelfs van 9 procent tot 0,6 procent.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat de patiŽnten door het glycyrrhetinezuur meer natrium vasthielden. Van overmatig dropgebruik is wel bekend dat het glycyrrhetinezuur kan leiden tot een te laag kalium, verhoging van het natriumgehalte van het bloed en vocht vasthouden. En daardoor een verhoogde bloeddruk.

Gepubliceerd: zaterdag 15-08-2009
Bron: Kidney International | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Bert Methorst, Blauwhuis
    16-08-2021 23:39

    Ik zelf eet tijdens de dialyse veel muntdrop daarmee verlaag ik mijn kalium aanzienlijk en kan ik gewoon van fruit genieten zoals vroeger. Tevens remt het de hoofdpijn die ik door dialyseren krijg. Buiten de dialyse om eet ik zo'n 10 muntdropjes per dag.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier