Klink verminkt principe prestatiebeloning

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Minister Klink van Volksgezondheid (CDA) zit, ondanks het reces, niet stil. De ketenzorg voor chronisch zieken staat doorlopend roodgloeiend op de agenda, terwijl de voordelen daarvan volstrekt onduidelijk zijn, en nu dan weer het wonderlijke verhaal van de medicijnen en de huisartsen.

Prestatiebeloning in de zorg is op zich helemaal geen slecht idee. Voor goed werk word je beloond, presteer je minder, dan word je minder of niet beloond. Een logisch principe waar best eens iets mee gedaan zou kunnen worden. Maar volgens de minister betekent prestatiebeloning in de zorg iets heel anders.

Een huisarts die bezuinigt op de zorg wil Klink extra belonen. Hij gaat dat doen door de huisartsen volgend jaar 60 miljoen euro af te pakken. Ze kunnen die miljoenen dan in 2011 weer 'terugverdienen', door minder dure medicijnen voor te schrijven. Dat vindt Klink kennelijk een prestatie van formaat die moet worden beloond.

Misschien schrijven huisartsen inderdaad krankzinnig dure medicijnen in onverantwoorde hoeveelheden voor. Maar dan zou ik toch graag eerst een gedegen onderzoek willen zien waaruit dat onomstotelijk blijkt. Nu lijkt het bovendien of de Landelijke Huisartsen Vereniging, die het helemaal met Klink eens schijnt te zijn, zelf ook vindt dat huisartsen in feite al jarenlang frauderen.

Het beÔnvloeden van voorschrijfgedrag door een financiŽle prikkel heeft weinig met een beloning van een prestatie te maken. Het is veeleer een vorm van koehandel en het is onethisch met een dergelijk middel in te grijpen in de relatie tussen arts en patiŽnt.

Gepubliceerd: maandag 20-07-2009 | Reacties (3)

Reageer op dit artikel

 • nanny, Taradeau
  24-07-2009 12:05

  @ruudje
  Dit kan een eindeloze discussie worden omdat hier appels met peren worden vergeleken. Punt blijft overeind dat dezelfde medicijnen in NL 3x zo duur blijken te zijn als in FR.

 • Ruudje
  21-07-2009 14:10

  @Nanny
  En toch geeft de gemiddelde Nederlander wel 60% minder uit aan medicijnen dan de gemiddelde Fransman. Rara hoe kan dat...

  zie: www.apothekersnieuws.nl

 • Nanny, Taradeau (F)
  21-07-2009 13:57

  Laten we het niet, of misschien juist wel, hebben over de kosten van geneesmiddelen in NL. Een van de voordelen van buiten NL wonen is dat je een goede vergelijking kunt maken in deze.
  Tijdens een bezoek aan NL had mijn man destijds onverwacht extra medicijnen voor zijn kuur nodig. Bij de NL-apotheek moesten wij daar fl.2.700,- voor betalen. In FR betaalden wij daar al jaren fl.900,--voor, zelfde fabriek, zelfde verpakking.
  Een bevriende nederlandse arts hier ter plaatse vraagt als hij in NL extra medicijnen nodig heeft aan zijn NL-apotheek deze in Frankrijk te bestellen!! Daar betaalt hij dan ook een derde van de prijs voor.De Minister pakt mijns inziens dus de verkeerde groep aan.
  Durft Minister Klink de apothekers niet aan te pakken? Daar zit toch aanwijsbaar de grote discrepantie? Daar zou daadwerkelijk meer geld mee te besparen zijn in de gezondheidszorg dan met alle lapmiddelen waar de politiek tot op heden mee is gekomen.
  Nanny

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier