Bevolkingsonderzoek naar eiwit in urine is kosteneffectief

Door Merel Dercksen 

Eiwitteststrips

Cornelis Boersma onderzocht de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van vroege opsporing en behandeling van personen met een verhoogd risico op hart-, vaat- en nierziekten op basis van verhoogde albuminurie (eiwitverlies in de urine). Screening op microalbuminurie geeft volgens hem een optimaal resultaat als gekeken wordt naar de kosten op lange termijn en het aantal risicopatiŽnten dat op deze manier vroegtijdig ontdekt wordt.

Hart-, vaat- en nierziekten hebben de afgelopen jaren geleid tot een toename in zorggebruik en zorguitgaven. Preventie van deze ziekten is daarom wenselijk. Preventie is vaak gericht op behandeling van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, cholesterol of diabetes. Maar er bestaat behoefte aan een 'marker' die kan voorspellen wie het meeste baat heeft bij behandeling. Recent is gebleken dat verhoogde albuminurie, eiwituitscheiding in de urine, een dergelijke risicomarker is. Het voorspellende karakter van albuminurie suggereert dat populatiescreening zou kunnen leiden tot vroege opsporing en behandeling van personen die een verhoogd risico op hart-, vaat- en/of nierziekten lopen.

Diverse farmaco-economische studies laten zien dat behandeling met bepaalde bloeddrukverlagers (die aangrijpen op het renine-angiotensine aldosteron systeem, RAAS) kosteneffectief is in het voorkomen van hart-, vaat- en nierziekten in verschillende risicopopulaties. Uit onderzoek van Cornelis Boersma blijkt dat het belangrijk is om naast de kosten van geneesmiddelen, ook alle relevante (in)directe gezondheidseffecten en kosten op de lange termijn mee te nemen.

Voor een goede vertaalslag van deze uitkomsten naar de dagelijkse praktijk is het volgens Boersma ook van belang om observationele gegevens te gebruiken. Op basis van gegevens uit de Groningse PREVEND-studie vond Boersma een albuminurie-afhankelijk effect van bloeddrukverlagende medicatie bij patiŽnten met een verhoogde bloeddruk: hoe meer eiwit in de urine, hoe effectiever de medicijnen zijn. Ook blijkt populatiescreening gericht op albuminurie te resulteren in een gunstige kosteneffectiviteit. Populatiescreening gericht op microalbuminurie resulteerde hierbij in een optimale kosteneffectiviteit.

Boersma promoveert op 12 juni op zijn onderzoek.

Gepubliceerd: vrijdag 05-06-2009
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier