Eiwitinname heeft geen invloed op nierfunctie gezonde mensen

Door Merel Dercksen 

Een grote hoeveelheid eiwit in de voeding zorgt bij mensen zonder nierziekte niet voor een versnelde achteruitgang van de nierfunctie. Wel heeft de eiwitinname invloed op het risico dat mensen lopen op hart- en vaataandoeningen.

In het kader van de PREVEND-studie (Prevention of Renal and Vascular ENd-stage Disease) onderzochten Groningse wetenschappers of een grote hoeveelheid eiwit in de voeding op de lange termijn gevolgen heeft voor in principe gezonde mensen. En dan vooral of zij hierdoor een verhoogd risico op achteruitgang van hun nierfunctie, of op hart- en vaataandoeningen lopen.

Van 8461 mensen zonder nierziekte berekenden zij op basis van de ureumuitscheiding met de urine, hoeveel eiwit deze onderzoeksdeelnemers binnenkregen met hun voeding. De deelnemers werden ruim zes jaar gevolgd, waarbij de onderzoekers registreerden hoe hun nierfunctie zich ontwikkelde, of ze een hartinfarct kregen, en of ze overleden. Vervolgens probeerden ze een verband te leggen tussen de eiwitinname en al deze gegevens.

Er blijkt een duidelijke relatie te zijn tussen de eiwitinname en hart- en vaataandoeningen. Zowel mensen die een grotere hoeveelheid eiwit dan gemiddeld eten, als degenen die juist onder het gemiddelde zitten, hebben deze ziektes vaker. Ook de sterfte, ook aan andere oorzaken dan hartproblemen, vertoont een duidelijk verband. Van de onderzoeksdeelnemers die weinig eiwitten in hun voeding hadden, waren er relatief de meeste overleden. Maar de nierfunctie wordt volgens dit onderzoek niet beÔnvloed door de hoeveelheid eiwit in de voeding.

Gepubliceerd: dinsdag 19-05-2009
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier