Marokko streeft naar verveelvoudiging niertransplantaties

Door Merel Dercksen 

De Marokkaanse overheid heeft een project dat de zorg voor nierpatiŽnten moet verbeteren, officieel gelanceerd. Het ambitieuze plan moet ervoor zorgen dat alle mensen met een terminale nierinsufficiŽntie goede zorg krijgen, en waar mogelijk een transplantatie.

Het programma APPCIRCUM heeft tot doel de capaciteit voor zorg bij terminale nierinsufficiŽntie, waaronder niertransplantaties, te vergroten. Behalve op nieraandoeningen richt het project zich ook op acute medische zorg. De regering zal verdeeld over vier jaar 2,5 miljoen euro investeren.

Het deel van het programma dat betrekking heeft op nefrologische zorg, heeft een drieledig doel. Ten eerste het versterken van de wet- en regelgeving op dit terrein. Daarnaast het uitbreiden van het aantal centra waar transplantaties verricht worden. En de oprichting van een nationaal register ('Magredial', Maroc, Greffe, Dialyse), waarin het voorkomen en de ontwikkeling van nierziekten in Marokko gevolgd worden.

Volgens minister van Volksgezondheid Yasmina Baddou lijden er in het hele land ongeveer zesenhalfduizend mensen aan terminale nierinsufficiŽntie. Bijna de helft van hen ontvangt nog geen goede zorg en maar 160 mensen zijn getransplanteerd.

Behalve het uitbreiden van het aantal dialysecentra in samenwerking met de private sector, wil het ministerie het aantal niertransplantaties drastisch verhogen. Het doel is, er in 2020 500 per jaar uit te voeren. Daarvoor zal het aantal transplantatiecentra verdubbeld worden van twee naar vier, maar moet vooral ook orgaandonatie beter onder de aandacht gebracht worden.

Gepubliceerd: zondag 12-04-2009
Bron: Le Matin | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier