Egypte erkent hersendood

Door Merel Dercksen 

Het Islamitische onderzoeksinstituut Al-Azhar in Egypte heeft besloten dat iemand die hersendood is, overleden is. Dit betekent dat de organen van deze patiŽnten voor transplantatie gebruikt mogen worden. Egyptische artsen zijn erg blij met deze uitspraak.

Na tien jaar onenigheid zijn de leden van het toonaangevende instituut, onderdeel van de Al-Azhar universiteit in CaÔro, nu tot een eensgezind oordeel gekomen. Tijdens een internationale conferentie over orgaandonatie concludeerden enkele religieuze leiders dat 'Een persoon overleden is wanneer zijn hart en zijn ademhaling volledig gestopt zijn en door artsen is vastgesteld dat dit onomkeerbaar is; ůf wanneer er geen enkele hersenfunctie meer is en artsen hebben geconstateerd dat dit onomkeerbaar is.'

Egyptische artsen zijn erg blij met het besluit, omdat dit betekent dat de organen van hersendode patiŽnten voor transplantatie in aanmerking komen. Volgens de landelijke artsenorganisatie was dit het grootste knelpunt in de discussie over een wet op transplantatie die op dit moment in het parlement gevoerd wordt.

Gepubliceerd: woensdag 18-03-2009
Bron: SaphirNews | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier