Medische prijs Duitse universiteit voor nefroloog

Door Merel Dercksen 

Prof.dr. Klaus Thurau

De medische faculteit van de universiteit van Göttingen heeft onlangs haar belangrijkste jaarlijkse prijs, de Jacob Henle-medaille, uitgereikt. De ontvanger is dit jaar prof.dr. Klaus Thurau, nefroloog in München.

De 80-jarige Thurau, inmiddels met emeritaat, wordt gezien als de grondlegger van de moderne fysiologie van de doorbloeding van de nier. Hij heeft technieken als de elektromagnetische doorbloedingsmeting en micropunctie sterk bevorderd.

Thurau gaf zijn danktoespraak de titel 'Tubuloglomerulaire terugkoppeling - een visie van Goormaghtigh'. Dit systeem, dat al in de jaren '20 en '30 door de Gentse patholoog Goormaghtigh voorspeld was, kon pas veertig jaar later bewezen worden. Thurau was hierbij betrokken.

De Jacob Henle-medaille is een prijs die de universiteit van Göttingen sinds 1988 uitreikt voor medisch relevante wetenschappelijke prestaties. De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen.

Gepubliceerd: zondag 22-02-2009
Bron: Göttinger Tageblatt | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Alfons, B.
    22-02-2009 19:20

    Leuk om weten!
    "De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen." De man die zijn naam ook gaf aan een onderdeel van de niercel. De bocht van Henle dus..

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier