Marokkanen willen betere vergoeding zorg voor nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Drie Marokkaanse organisaties hebben opgeroepen tot een vergoedingensysteem voor een aantal chronische aandoeningen. Het gaat om ziekten waarvoor de meeste patiŽnten die eraan lijden de kosten van de behandeling niet zelf kunnen dragen. Daaronder vallen ook nierziekten.

Tijdens een nationaal symposium in Marokko, met als onderwerp 'De patiŽnt en de ziektekostenverzekering' riepen drie organisaties op tot het verdelen van de kosten die gemoeid zijn met de behandeling van bepaalde chronische aandoeningen. Volgens de verenigingen die opkomen voor de belangen van patiŽnten met hepatitis, reumatoÔde artritis en nierziekten, kunnen individuele patiŽnten hun behandeling vaak niet betalen.

'Een totale vergoeding, vooraf, is een absolute voorwaarde voor veel patiŽnten, en degenen met een laag inkomen in het bijzonder, om toegang tot goede zorg te kunnen krijgen. Alleen op deze manier worden de enorme uitgaven die het gevolg zijn van de ernst van hun aandoening, binnen de perken gehouden,' stellen de verenigingen.

Ze riepen ook op tot het instellen van een derde partij die een deel van de zorg vergoedt. Met als doel iedereen gelijke toegang tot goede zorg te bieden en de uitgaven beheersbaar te houden. 'De patiŽnt zou geen voorschotten moeten betalen. En als dat niet anders mogelijk is, zouden die niet meer dan tien procent van het minimumloon mogen bedragen.'

Gepubliceerd: maandag 29-12-2008
Bron: Le Reporter | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier