Boeuf bourguignon

IngrediŽnten:
200 gram runderlap in stukken gesneden
4 el boter
2 uien
2 el bloem
peper
100 ml rode wijn
laurier, tijm
100 gr champignons

Bereiding:
Bak het vlees in de hete boter snel bruin. Haal de stukjes vlees uit de pan en bak de in stukken gesneden ui in de achtergebleven boter. Roer de bloem en de peper erdoor en doe de stukjes vlees weer in de pan. Giet de wijn erbij, voeg de kruiden toen en stoof het vlees 2 Ĺ-3 uur. Voeg op het allerlaatst de in stukjes gesneden champignons toe en laat deze 5 minuten meestoven.

Voedingsstoffen:
21 g eiwit, 100 mg natrium, 700 mg kalium per persoon
Variatie: Vervang 20 gram van het vlees door 20 gram ontbijtspek: 20 g eiwit, 350 mg natrium, 700 mg kalium

Tips:
Lekker met rijst en broccoli

Bereidingstijd: Ca. 25 minuten (+ 3Ė3,5 uur stoven)
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vlees
Bron: Eten met plezier, een uitgave van de Nierstichting

Gepubliceerd: maandag 05-01-2009 | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

  • Redactie
    09-01-2009 11:42

    Het hangt af van iemands persoonlijke dieet of een gerecht daarin past. Sommige patiŽnten zullen inderdaad met een zo strenge beperking rekening moeten houden dat bijvoorbeeld 700 mg kalium te veel is. Wat de boter betreft: dit is gebruikt als algemene benaming. Het is inderdaad gezonder waar mogelijk gebruik te maken van plantaardige vetten.

  • jempie, Aalst BelgiŽ
    09-01-2009 11:32

    Persoonlijk vind ik het natrium en kalium vrij hoog liggen?
    Zo ook zie ik in de recepten gebruik van boter of bedoelen jullie margarine of dieetmargarine. Ook lees ik in sommige recepten gebruik van noten en pijnboompitten. Hierbij stel ik me ook vragen. Ben al jaren nierpatiŽnt en kok, maak zelf mijn recepten en test ze uit, als ook het berekenen. Als er voldoende zijn ga ik ze ter beschikking stellen van de medepatiŽnten. Wat ik zelf ondervonden heb is dat zeer weinig diŽtisten brood hebben gegeten van een dieet voor nierpatiŽnten.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier