'Grootscheepse handel in organen van straatkinderen in CaÔro'

Door Merel Dercksen 

Volgens de krant El Badeel bestaat er in de Egyptische hoofdstad CaÔro een bloeiende handel in organen van straatkinderen. De krant spreekt van een 'commercieel centrum' en zegt dat de overheid haar ogen hiervoor sluit.

Er zou sprake zijn van een goed georganiseerd netwerk, bestaande uit 'agenten', tussenpersonen die de kinderen op straat aanspreken en ze in contact brengen met de artsen, ziekenhuizen en laboratoria die er ook bij betrokken zijn. De krant El Badeel kondigde op de internationale dag van het kind een 'catastrofe' aan aan Suzanne Mubarak, de echtgenote van de president en voorzitter van de Nationale Raad voor moeders en kinderen. 's Avonds was die catastrofe op de televisie te zien: delen van een video waarop straatkinderen vertellen hoe ze een nier 'verkocht' hebben. De beloofde 1.300 euro hebben ze er uiteraard niet voor gekregen. Ook longen en hoornvliezen zouden uitgenomen worden.

De krant noemt de betrokken ziekenhuizen bij naam en komt nog steeds met nieuwe details. De procureur-generaal heeft zich door de actie van de krant al gedwongen gezien een onderzoek in te stellen en twee ziekenhuizen te sluiten vanwege twijfelachtige transplantaties. Nadat de krant de overheid van wegkijken en nalatigheid beschuldigde heeft een parlementslid gevraagd om een wet die transplantaties juridisch regelt.

De krant is zelf verder op onderzoek uitgegaan, door te proberen een nier, bloed of een deel van een lever te kopen. Daarbij zijn de journalisten naar eigen zeggen op nog meer 'handelscentra' gestuit.

Gepubliceerd: zondag 30-11-2008
Bron: snony.wordpress.com | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier