Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zwakke botten na niertransplantatie zijn te voorspellen

Door Gerard Kok 

Hypofosfatemie, een te lage fosfaatspiegel, is ťťn van de belangrijkste factoren in het verlies van botdichtheid na een niertransplantatie. Verminderde botdichtheid verhoogt de kans op botbreuken. Negen op de tien getransplanteerden hebben vlak na de transplantatie te kampen met hypofosfatemie, omdat de donornier het voor de botten zo nodige fosfaat verliest. Belgische artsen veronderstellen nu dat een hoog niveau fosfatonine voorafgaand aan de transplantatie een hoger risico betekent op versneld botdichtheidverlies in het jaar volgend op de transplantatie.

De artsen onderzochten 127 patiŽnten die een donornier ontvingen. Zowel ten tijde van de transplantatie, als ťťn jaar nadien, bepaalden zij het niveau van het Fibroblast Growth Factor 23 hormoon (FGF-23, de officiŽle naam voor fosfatonine) in het bloed, alsmede het niveau van parathormoon (parathyroÔdhormoon, PTH), dat de fosfaatspiegel verlaagt door uitscheiding van fosfaat door de nieren te stimuleren. Op beide momenten werd bovendien een botdichtheidmeting uitgevoerd.

De metingen lieten zien dat de gemiddelde botdichtheid gedurende het jaar na de transplantatie iets terugliep. Daarnaast bleek dat een hoge FGF-23 spiegel, alsmede een lage PTH-spiegel, hand in hand gingen met botdichtheidverlies in de lendenwervels en de heupen. PatiŽnten die voorafgaand aan een niertransplantatie een verhoogd FGF-23, of verlaagd PTH-niveau hebben lopen dus meer risico op vermindering van botdichtheid vlak na de transplantatie.

sterren Gepubliceerd: woensdag 21-07-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier