Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zuurvormende voeding verhoogt risico nierstenen

Door Marieke Soons 

Tijdens de American Society of Nephrology’s Kidney Week Meeting in Atlanta, Georgia (USA) afgelopen november meldden onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Boston dat er een verband is tussen de zuurgraad in voeding en het risico op nierstenen. Renal and Urology News deed verslag.

De onderzoekers bestudeerden het verband tussen de zuurgraad in voeding en nierstenen bij 44.581 mannen in de Health Professionals Follow-up Study, 73.154 oudere vrouwen en 91.509 jongere vrouwen in de Nurses' Health Study I en II. De onderzochte personen ondergingen respectievelijk 24, 26 en 16 jaar lang follow-up. De onderzoekers signaleerden 6.361 gevallen van nierstenen bij in totaal zo’n 4,4 miljoen persoonsjaren aan follow-up.

Nadat ze de resultaten hadden gecorrigeerd op mogelijke andere omstandigheden die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden, bleek dat de proefpersonen van wie de netto endogene zuurproductie op basis van hun dieet tot de hoogste 20% behoorde, een significant verhoogd risico hadden op nierstenen in vergelijking met hen die tot de laagste 20% behoorden. Voor de mannen, oudere vrouwen en jongere vrouwen was dat respectievelijk 59%, 48% en 53%.

De 20% mannen en jongere vrouwen van wie de nieren, op basis van hun dieet, waarschijnlijk het meeste zuur te verwerken hebben, hadden bovendien ook een significant verhoogd risico op nierstenen in vergelijking met hen die tot de laagste 20% behoorden: respectievelijk 54% en 30%. De oudere vrouwen hadden een niet-significant verhoogd risico van 8%.

De onderzoekers geven aan dat een hogere zuurgraad in voeding de afscheiding van citraat via de urine kan verminderen, wat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op de vorming van nierstenen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-12-2013
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier