Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zuurgraad urine bepaalt verandering samenstelling nierstenen

Door Merel Dercksen 

Nierstenen die bestaan uit calciumfosfaat komen steeds meer voor. Ook patiŽnten die in eerste instantie calciumoxalaatstenen vormen, hebben na verloop van tijd steeds vaker fosfaatstenen. Dit komt door een verzadiging van de urine met calciumfosfaat en een hoge pH (zuurgraad) van de urine. Aan de universiteit van Chicago is onderzocht wat de oorzaak van die hoge pH is.

Volgens de onderzoekers zijn er twee mogelijkheden: de urine van sommige mensen heeft al een hoge pH, waardoor zij calciumfosfaatstenen gaan vormen. Of de schade die ontstaat aan de nieren door eerder gevormde stenen en de behandeling zorgt ervoor dat de pH stijgt. Dit zou verklaren waarom mensen die in eerste instantie vooral calciumoxalaatstenen vormen, de meest gangbare samenstelling van nierstenen, na verloop van tijd steeds meer calciumfosfaatstenen maken.

Aan het onderzoek namen 62 patiŽnten deel bij wie de samenstelling van de stenen veranderde, het aandeel calciumfosfaat werd bij hen steeds hoger. Bij 134 patiŽnten bleven ook de nieuwe stenen steeds uit calciumoxalaat bestaan. De pH van hun urine werd regelmatig gemeten.

De hoge pH bleek bij degenen bij wie een veranderde samenstelling optrad al aanwezig nog voordat dat gebeurde. De verhoogde pH is volgens de onderzoekers geen gevolg van de stenen of de vergruizingsbehandeling, maar van het dieet van de patiŽnten of heeft een genetische oorzaak.

sterren Gepubliceerd: maandag 22-12-2008
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier