Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Zuidelijk dieet' slecht plan voor Amerikaanse nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

In Europa hebben we het zuidelijke mediterrane dieet, dat goed lijkt te zijn voor mensen met een verminderde nierfunctie: die gaat dan minder snel achteruit dan bij andere voedingspatronen. In de Verenigde Staten bestaat ook een zuidelijk eetpatroon, maar dat is eerder berucht om de hoeveelheid vlees, vet en gefrituurde producten. Die manier van eten is dan ook helemaal niet goed voor je nieren, blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Alabama.

Voeding heeft een niet te negeren relatie met de gezondheid van mensen met chronische nierschade. In Europa is al vaker aangetoond dat een mediterraan voedingspatroon, met veel groente en fruit en weinig vlees en verzadigde vetten, een gunstige invloed heeft. In de Verenigde Staten zijn onderzoeken naar het verband tussen complete eetpatronen en de gezondheid van nierpatiënten minder bekend.

Uit een groep mensen die deelneemt aan een studie naar beroertes, hebben onderzoekers van de universiteit van Alabama in Birmingham bijna 4.000 mensen geselecteerd die een verminderde nierfunctie hebben of eiwitverlies met de urine. De deelnemers zijn allemaal 45 jaar of ouder.

De onderzoekers definieerden vervolgens vijf dieetpatronen die voor ons op het eerste gezicht niet allemaal even voor de hand liggen, maar die wel goed passen bij de manier van eten van de deelnemers. Dat zijn 'gemaksvoedsel', waar bijvoorbeeld Chinees of Mexicaans onder valt, 'plantaardig', 'suiker en vet' (vooral zoete producten), 'zuidelijk', wat in dit geval betekent orgaanvlees, barbecue en frituur en als laatste 'alcohol en salades'.

De meeste van deze voedingspatronen lijken geen invloed te hebben op de sterfte onder nierpatiënten, concluderen de onderzoekers nadat ze de deelnemers bijna zes jaar gevolgd hebben. Wel zien ze dat naarmate nierpatiënten een dieet hebben dat meer overeenkomt met het plantaardige model, ze een lager sterfterisico hebben. Mensen die eten volgens de zuidelijke receptuur daarentegen hebben een hoger risico te overlijden. Een verband met eindstadium nierfalen hebben de onderzoekers voor geen enkel voedingspatroon gevonden.

De onderzoekers vermoeden dat de relatie die ze hebben gevonden ook deels ten grondslag ligt aan de geografische verschillen binnen de Verenigde Staten in het risico op nierproblemen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-04-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


'Zuidelijk dieet' slecht plan voor Amerikaanse nierpatiŽnt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier