Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutinname beter bekijken in relatie tot lichaamsgewicht

Door Merel Dercksen 

Volgens Japanse onderzoekers dien je niet naar de zoutinname sec te kijken, maar moet de zoutconsumptie afgezet worden tegen het gewicht van de patiŽnt. Dan ontstaat er namelijk een relatie met hoge bloeddruk en andere risicofactoren voor schade aan hart, nieren en vaten.

Hoewel het voor individuen altijd anders uit kan pakken, is er in de algemene bevolking gemiddeld genomen een verband tussen hoge zoutconsumptie en hoge bloeddruk. Maar waar in de meeste onderzoeken geen rekening mee gehouden is, is het gewicht van de onderzochte proefpersonen, behalve dan wellicht als te corrigeren factor bij het bepalen van het risico op hoge bloeddruk. Japanse onderzoekers verwachtten dat het nog best eens uit zou kunnen maken of iemand van 50 kilo een bepaalde hoeveelheid zout binnen krijgt, of dat een ander die 120 kilo weegt, dezelfde hoeveelheid tot zich neemt.

Ze hebben daarom een onderzoek gedaan onder 7629 deelnemers aan een jaarlijks check-upprogramma, die een goede afspiegeling van de bevolking vormen. Van deze mensen hebben ze op basis van een portie urine bepaald, hoeveel zout ze per dag binnen krijgen. Deze hoeveelheid hebben ze afgezet tegen het gewicht van de deelnemers.

De totale zoutinname blijkt te stijgen met een toenemend gewicht. De onderzoekers zagen ook dat de zoutinname per kilogram lichaamsgewicht hoger was bij mensen met hoge bloeddruk. De bovendruk, de filtratiesnelheid van de nieren en de hoeveelheid eiwit in de urine zijn in dit onderzoek allemaal gerelateerd aan de zoutinname per kilo. Ook na correctie voor andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Een overmatige zoutconsumptie per kilogram lichaamsgewicht lijkt samen te hangen met een hogere bloeddruk en als gevolg daarvan orgaanschade. Bij het beoordelen van de zoutinname van een patiŽnt kan de verhouding tot het gewicht daardoor belangrijke informatie verschaffen, denken de onderzoekers.†

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-07-2016
Bron: Journal of the American Society of Hypertension | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Zoutinname beter bekijken in relatie tot lichaamsgewicht

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier