Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutinname beter bekijken in relatie tot lichaamsgewicht

Door Merel Dercksen 

Volgens Japanse onderzoekers dien je niet naar de zoutinname sec te kijken, maar moet de zoutconsumptie afgezet worden tegen het gewicht van de patiŽnt. Dan ontstaat er namelijk een relatie met hoge bloeddruk en andere risicofactoren voor schade aan hart, nieren en vaten.

Hoewel het voor individuen altijd anders uit kan pakken, is er in de algemene bevolking gemiddeld genomen een verband tussen hoge zoutconsumptie en hoge bloeddruk. Maar waar in de meeste onderzoeken geen rekening mee gehouden is, is het gewicht van de onderzochte proefpersonen, behalve dan wellicht als te corrigeren factor bij het bepalen van het risico op hoge bloeddruk. Japanse onderzoekers verwachtten dat het nog best eens uit zou kunnen maken of iemand van 50 kilo een bepaalde hoeveelheid zout binnen krijgt, of dat een ander die 120 kilo weegt, dezelfde hoeveelheid tot zich neemt.

Ze hebben daarom een onderzoek gedaan onder 7629 deelnemers aan een jaarlijks check-upprogramma, die een goede afspiegeling van de bevolking vormen. Van deze mensen hebben ze op basis van een portie urine bepaald, hoeveel zout ze per dag binnen krijgen. Deze hoeveelheid hebben ze afgezet tegen het gewicht van de deelnemers.

De totale zoutinname blijkt te stijgen met een toenemend gewicht. De onderzoekers zagen ook dat de zoutinname per kilogram lichaamsgewicht hoger was bij mensen met hoge bloeddruk. De bovendruk, de filtratiesnelheid van de nieren en de hoeveelheid eiwit in de urine zijn in dit onderzoek allemaal gerelateerd aan de zoutinname per kilo. Ook na correctie voor andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Een overmatige zoutconsumptie per kilogram lichaamsgewicht lijkt samen te hangen met een hogere bloeddruk en als gevolg daarvan orgaanschade. Bij het beoordelen van de zoutinname van een patiŽnt kan de verhouding tot het gewicht daardoor belangrijke informatie verschaffen, denken de onderzoekers.†

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-07-2016
Bron: Journal of the American Society of Hypertension | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Zoutinname beter bekijken in relatie tot lichaamsgewicht

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier