Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutbeperking heeft grote invloed op eiwitverlies, ook bij goede bloeddruk

Door Merel Dercksen 

Dr. M.H. de Borst

De afgelopen dagen vond in Chicago de ASN Kidney Week plaats: het grootste nefrologisch congres ter wereld. Een van de onderwerpen die daar aan de orde kwamen was de VIRTUE studie uit Groningen. Deze studie betreft het effect van extra vitamine D en/of een zoutbeperking tijdens een bestaande behandeling met medicijnen van eiwitverlies met de urine.

Ging het bij de gepresenteerde posters om post-hocanalyses, de belangrijkste resultaten van deze studie hebben geleid tot een publicatie in het Journal of the American Society of Nephrology. En dat niet alleen: de resultaten zijn zodanig dat er ook een persbericht de wereld in gestuurd is.

Wat hield de studie in? Patiënten met lichte tot matig ernstige nierschade krijgen vaak een RAS-remmer om hun bloeddruk onder controle te houden. Het voordeel van deze categorie medicijnen is dat ze ook eiwitverlies via de urine (albuminurie) verminderen. Er zijn patiënten, die met een dergelijk medicijn een goede bloeddruk bereiken, maar nog wel eiwit verliezen. Uit eerder onderzoek is al bekend dat het beter voor hart en nieren van deze patiënten is, om dat overgebleven eiwitverlies te verminderen. De Groningse wetenschappers hebben onderzocht wat het effect hierop is van een zoutbeperking en/of een vitamine-D-preparaat, paricalcitol.

Alle deelnemers aan het onderzoek hebben in vier periodes van acht weken vier verschillende behandelingen gekregen, naast hun normale medicatie: paricalcitol met normaal of weinig zout, en placebo met normaal of weinig zout. 

Het wordt tijd dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen en de hoeveelheid zout in ons eten geleidelijk verlagen

Patiënten die een normale hoeveelheid zout aten en daarbij het vitamine-D-preparaat kregen, hadden daardoor iets minder eiwit in hun urine, maar groot was het verschil niet. Een veel grotere daling van het eiwitverlies zagen de onderzoekers bij de patiënten die een zoutarm dieet volgden. En kregen de patiënten dan ook nog paricalcitol, dan daalde het eiwitverlies nog wat verder. Maar dit laatste effect was niet significant.

Hieruit valt te concluderen dat de combinatie van een zoutbeperkt dieet en een vitamine-D-preparaat werkt om het eiwitverlies te verminderen bij patiënten met nierschade die al een goede bloeddruk hebben door het gebruik van een bloeddrukverlagende RAS-remmer. Maar ook dat dat effect vooral toe te schrijven is aan de zoutvermindering, en in veel mindere mate aan het vitamine-D-preparaat.

Onderzoeksleider dr. Martin de Borst zegt hierover: 'Van tevoren hadden we verwacht dat vitamine D een sterker effect zou hebben op de albuminurie dan we nu terugzien. Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat patiënten aan het begin van de studie heel goed werden ingesteld op bloeddrukverlagende medicatie, waardoor er weinig extra winst meer te halen was voor vitamine D. Dat de zoutbeperking wél een duidelijk gunstig effect laat zien bewijst hoe belangrijk gezonde voeding, en met name opletten met zout, is.'

Het UMCG heeft een animatiefilmpje gemaakt, waarin de resultaten op een eenvoudige manier verbeeld worden. 

De Borst doet ook nog een oproep: 'Uit recent ander onderzoek van mijn groep blijkt dat het ook voor nierpatiënten heel moeilijk is om te minderen met zout. Dat komt doordat in zo veel producten (verborgen) zout zit. Het wordt tijd dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen en de hoeveelheid zout in ons eten geleidelijk verlagen. De overheid kan hier ook een belangrijke rol in spelen.'

sterren Gepubliceerd: maandag 21-11-2016
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum- Zweden
    21-11-2016 11:52

    Stom verbaasd was ik toen ik hoorde dat mijn nieren iets BETER werkten, terwijl ik verwachtte dat het slechter zou zijn. Want diverse symptomen zijn verslechterd. De laatste jaren is mijn zout net boven het minimum. Zo kan het dus ook! (Ik heb tevens D3 vitaminen.)
    Mijn geheim? Ontwijk alles waar natriumbicarbonaat in zit: rijsmiddel, zelfrijzend meel, diverse kant en klaar mixen. Bak het zelf met (droge)gist, het is nog lekkerder ook. Cake is berucht. Echte cake maak je zelf met uitsluitend eieren: geen rijsmiddel, geen gist, geen gele kleurstof en nog wat smaakstoffen, heerlijk
    Geheim twee. Wij zijn 1x in de 2 weken boodschappen gaan doen in Duitsland. Daar staat het percentage zout altijd op het etiket. Van 0,5 tot maximaal 1,8 gram per 100 gram kochten wij en de rest lieten we liggen.
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier