Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutarm koken? Houd Aranka's kookblog in de gaten!

Hoewel de in het Belgische Stabroek wonende Nederlandse Aranka Wessels-Koning (35) vroeger nooit kookte, is dat in de loop der jaren flink veranderd. Van af en toe eens koken naar elke dag en van af en toe eens zelf iets maken naar eigenlijk bijna alles zelf doen. En tegenwoordig ook nog eens zoutarm. Aranka noemt het zelf 'from scratch' koken.

Hand in hand met haar kookenthousiasme ging haar verzamelwoede van kookboeken. Daarvan heeft ze er ondertussen een kast vol. Variërend van vegetarisch en apart tot klassiek, van Noord-Afrikaans tot Noors en van Italiaans tot Indiaas. In huize Wessels wordt zeer gevarieerd gegeten. 

Maar ja, dan blijkt dat je een nierziekte hebt (IgA nefropathie) en dat houdt in dat er, buiten een behandeling met medicatie, ook nog een dringend advies bijhoort om op je zoutinname te gaan letten. 'Je krijgt wat tips over hoe je het beste je eten op smaak kan brengen, maar eerlijk gezegd werd ik daar niet heel enthousiast van,' zegt Aranka. 'Ik ben altijd iemand geweest met een sterke voorkeur voor hartig eten en zag dus echt niet voor me hoe ik mijn eten voortaan lekker kon laten zijn! Waar zijn al die heerlijke smaken die je vaak wel hebt als je gewoon kan koken wat je wilt? Wat als ik niet meer de zoutpot kan pakken om de smaken in een gerecht op te laten leven?' vroeg ze zich af. 

Er volgde een aanpassingsperiode waarin Aranka vooral zag wat ze níet meer kon eten in plaats van wat er wél kon. 'Maar ja,' zegt ze 'daar wordt een mens ook niet vrolijker van, dus dat moest veranderen. Ik besloot om het heft in eigen hand te nemen en dat heb ik geprobeerd te doen door steeds meer zelf te gaan maken. Hoe meer je zelf maakt, en dat loopt van brood tot bouillons en sauzen en verder alles wat je maar kan verzinnen, des te beter weet je wat je binnenkrijgt. En op die manier heb je dus een zeer goed beeld van hoeveel natrium je binnenkrijgt. Op die manier kan ik nog steeds gevarieerd en lekker eten zonder dat het flauw, vlak of smakeloos is'. En op die manier hoefde Aranka dus ook haar kookboeken de deur niet uit te doen. 

Aranka beseft dat ze veel tijd besteedt aan koken maar, zegt ze, ook als je minder tijd kan of wil besteden kan je veel zelf maken. Bijvoorbeeld door in het weekend te koken en in te vriezen. Ook kun je grotere porties koken en in delen invriezen zodat je,  als je minder tijd hebt, weer een gezonde maaltijd hebt die je alleen maar hoeft te ontdooien.

Haar site is Aranka begonnen omdat ze steeds vaker vragen kreeg van mensen over haar maaltijden. 'Ze vroegen zich af hoe wij zo gevarieerd konden eten en of dat nou eigenlijk wel lekker was aangezien ik geen zout toevoeg. En toen ik ook steeds vaker de vraag kreeg: "heb je een recept voor me?" besloot ik dat het handiger was om een blog te beginnen. Voor mezelf als een soort eetdagboek en eventueel voor anderen die geïnteresseerd zijn in zoutarm maar lekker eten'.

Met veel plezier kookt Aranka nu nog steeds, publiceert dat regelmatig op haar blog en plaatst linkjes erheen op onder andere Twitter. Zo af en toe plaatst de Nierstichting een recept van haar en met de redactie van NierNieuws bedacht ze het kerstmenu 2011 en kookte het op proef. Aranka: 'Kortom mijn leven bestaat voor grote delen uit koken, bloggen en eten tegenwoordig en hoewel mensen blijkbaar niet zo snel reageren wordt de site wel zeer goed bezocht. Blijkbaar zijn mensen dus geïnteresseerd in zoutarme én vooral lekkere recepten dus ik ga er zeker mee door!'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-02-2012 | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier