Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zorgverzekeraar mag beslissen over bereide medicijnen

Door Jeroen van Setten 

Zorgverzekeraars mogen eisen dat patiënten eerst om een machtiging vragen voordat ze speciale medicijnen laten bereiden door een apotheek. Ze zijn dan ook vrij vergoeding voor bepaalde medicijnen te weigeren. Dat schrijft minister Schippers (VWS) in antwoord op kamervragen van Renske Leijten (SP). Ze onderstreept wel dat het aan de arts en de patiënt blijft om te bepalen welk medicijn wordt voorgeschreven.

Schippers benadrukt in haar antwoord dat het de taak van de zorgverzekeraars is 'om te beoordelen welke zorg, zoals bereide medicijnen maar ook andere behandelingen en zorginterventies, tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw) behoren'. Volgens Schippers is dit niet alleen een globale, maar ook een individuele kwestie. Als iemand dus een bereid medicijn behoeft is het aan de verzekeraar te bepalen of dat voor vergoeding in aanmerking komt of niet.

De minister zegt verder in overleg te zijn met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Zorginstituut Nederland en de Autoriteit Consument en Markt over een oplossing van het probleem dat er verschillen tussen verzekerde (basis)pakketten kunnen bestaan. Ze hoopt voor het einde van de zomer op een oplossing.

Diverse formulieren
Dat verzekeraars ondanks uitspraken van de minister diverse formulieren eisen voor de vergoeding van bijvoorbeeld specialités (merkgeneesmiddelen) in plaats van de generieke variant, die wel standaard wordt vergoed, is de minister onbekend. Volgens Schippers zou de vermelding 'medische noodzaak' op het recept altijd voldoende moeten zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Ze stelt ook dat generieke medicijnen, met name de zogenaamde biosimilars, altijd dezelfde werkzame stof bevatten en 'dus' niet tot onacceptabele situaties kunnen leiden. Biosimilars kunnen tot wel 70% goedkoper zijn dan het originele product.

sterren Gepubliceerd: maandag 13-07-2015 | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Zorgverzekeraar mag beslissen over bereide medicijnen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier