Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zorggaranties en postcodebeleid

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De weg naar een vrije markt in de gezondheidszorg is geplaveid met goede voornemens en onverwachte oneffenheden. Zo geeft Atrium Medisch Centrum in Heerlen sinds kort zogenaamde zorggaranties af. Zorggaranties zijn, volgens het ziekenhuis, 'afspraken tussen de zorgverlener en de patiŽnt'. Was tot op heden de artseneed samen met de doodgewone regel dat iedereen zo goed mogelijk zijn best doet de best mogelijke zorg aan een patiŽnt te bieden voldoende, nu moeten er zorggaranties komen.

In een vrije markt niet zo'n vreemd verschijnsel, want profiteurs en oplichters heb je overal, dus binnenkort ook in onze ziekenhuiszorg. En daar zal de patiŽnt zich tegen moeten wapenen. 'Even hier tekenen meneer, dan halen we die kogel meteen uit uw hoofd. Met garantie!' Dat het Heerlense ziekenhuis net een beperkt operatieverbod heeft opgelegd gekregen, zal wel toeval zijn.

Tegelijkertijd valt de NMa twee ziekenhuizen in Amsterdam binnen omdat ze aan 'postcodebeleid' zouden doen. Alweer een nieuwe kreet in deze branche, dit keer voortgekomen uit een, volgens de NMa, scheve schaats die het Academisch Ziekenhuis Maastricht gereden zou hebben. Het is namelijk verboden patiŽnten te weigeren op basis van hun woonplaats. De ziekenhuizen zijn zich van geen kwaad bewust en wijzen op de wachtlijsten. Die moeten korter, en op deze manier worden ze dat. De vrije markt. Net wat u zegt.

Kennelijk is de overheid niet in staat te voorzien hoe zoiets zich gaat ontwikkelen en worden dit soort, in een vrije markt volstrekt normale, verschijnselen als afwijkingen van de norm beschouwd. Dit wil allemaal niet zeggen dat ik een voorstander van de vrije markt in de gezondheidszorg ben. Maar ik ben wel voorstander van duidelijkheid. Duidelijkheid voor de patiŽnt, en voor het ziekenhuis. De manier waarop de zorg zich kennelijk moet ontwikkelen, is voor alle partijen, ook voor de zorgverzekeraars, zo onduidelijk dat het niet anders kan of we gaan steeds meer van dit soort situaties tegenkomen.

Waarom is het wel toegestaan mensen hun, nota bene wettelijke, eigen risico terug te betalen als ze hun nierstenen in Rotterdam laten behandelen in plaats van in hun woonplaats Enschede en wordt het Amsterdamse ziekenhuizen verboden hun werkgebieden onderling af te bakenen? Waarom mogen alle Gooise ziekenhuizen fuseren en daardoor de prijzen voor de regio keihard maken en wordt dat op andere plekken tegengehouden? Dit onduidelijke beleid is voor niets en niemand goed. Niet in de laatste plaats voor de patiŽnt.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 13-02-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier