Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zorg steeds slechter toegankelijk

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Het demissionaire kabinet geeft met haar laatste miljoenennota alvast een voorschot op wat de Nederlandse zorgconsument straks te wachten staat. Het kan nog erger, en dat wordt het vast en zeker ook, maar nu is al duidelijk dat de zorg steeds ontoegankelijker gaat worden. Zeker voor de lagere inkomens.

En dat terwijl Nederland tot voor kort een uitstekende reputatie had op dat gebied. De bewegingen in de richting van de Amerikaanse Toestanden waar de Amerikaanse president nu juist vanaf wil, worden niet alleen gekenmerkt door de zorg als markt. Ook de snel stijgende premies en het steeds weer hogere eigen risico werken zo drempelverhogend dat het niet kan uitblijven of er gaan slachtoffers vallen.

Volgens het kabinet zijn bezuinigingen hard nodig om het economisch herstel te ondersteunen. Waarom het weghalen van geld bij de zwakke burgers ten gunste van de geldverslindende overheid bijdraagt aan het economisch herstel maakt ze echter niet duidelijk.

De crisispaniek bij parlement en overheid dicteert kennelijk de noodzaak op deze manier te werk te gaan. En ondanks het feit dat elk weldenkend mens kan bedenken dat de gekozen 'oplossingen' uiteindelijk tot een slechtere zorg leiden, blijven de voorstellen komen.

De vraag is natuurlijk vooral, wat er eigenlijk mis was met het zorgsysteem dat Nederland voor 2006 kende en waar wereldwijd grote waardering voor bestond. Welk proces heeft ervoor gezorgd dat voormalig minister Hoogervorst het zorgsysteem heeft mogen omvormen tot het gedrocht waar we nu mee te maken hebben en dat de burger alleen maar steeds meer geld kost?

De enige reden die ik kan bedenken is dat er sprake moet zijn geweest van een enorme groepsdruk om tot die wijziging te komen. Het Nederlandse parlement heeft zich in ieder geval toentertijd door de 'deskundigen' van Hoogervorst een oor aan laten naaien.

En daar plukken nu vooral de zwakkeren en de chronisch zieken de wrange vruchten van.

sterren Gepubliceerd: donderdag 23-09-2010 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Heerkens, castricum
  27-09-2010 12:27

  Het Kabinet,
  schept oorzaak naar oorzaak en dat heeft extreme gevolgen voor....., de economie dient slechts de ego van hoge heren waar wij als chronische zieken onder te lijden hebben, maar ook zij zullen het eens voelen, dat is misschien een schrale troost, wat u niet wilt dat u geschied doe het de ander ook niet, dat verstaan ze nog niet, wat ze de ander aandoen, doen ze bewust of onbewust ook zich zelve aan en zal het hen ook raken innerlijk bezien, het leed zal hun ook gaan treffen van disharmonie, omdat ze nog disharmonisch denken en niet harmonisch, ze gaan tegen het harmonische denken in.
  En dat creŽert bij hen ook ellende, dat is de wet van wat je geeft, krijg je drie dubbel terug en moeten ze de verantwoordelijkheid nemen van hun toebedeelde leed onder de armsten. Eens zullen zij dan ook dat moeten beleven hoe het is. dat is het rechtvaardigheid van de natuurwet.

 • Harry, Garmerwolde
  23-09-2010 15:30

  Inderdaad, als chronisch nierpatiŽnt zit je voor schut hier in dit land van welvaart?? dikke premies betalen en vrijwel geen financiŽle tegemoetkomingen....ik heb ook nog een gezin te onderhouden, en in de tijd van een Normaal zorgsysteem (het ziekenfonds) kon dat aardig, maar tegenwoordig betaal je omgerekend in guldens de huur voor een gemiddelde huurwoning, en waarvoor??
  Voor de dure kantoren en de hoge heren die te hoge salarisafspraken kunnen maken.
  We moeten allemaal inleveren maar niet iedereen kan dat!!
  En wat het rare is ? we pikken het ook allemaal nog es,van die mensen die niet eens in een paar week een regering kunnen vormen.
  Ik schaam me zo langzamerhand voor dit land bah!
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier