Zomerzon doet nieren doneren
Door Gerard Kok
In Amerika lijkt de aanvang met nierfunctievervangende therapie onderhevig te zijn aan seizoensinvloeden. 's Winters beginnen meer nierpatiënten met dialyse dan 's zomers. Ook overlijden en afstoting van een donornier lijken deze trend te volgen. Alleen transplantaties volgen een tegengestelde trend: die komen het vaakst voor in de zomer.
Op basis van de gegevens uit de United States Renal Data System database over de jaren tussen 2000 en 2013, berekenden onderzoekers voor elke maand hoeveel nierpatiënten begonnen met dialyse of voor het eerst getransplanteerd werden, en hoeveel te maken kregen met afstoting of overlijden. Daaruit bleek dat dialyse, afstoting en overlijden het vaakst voorkwamen in de winter, en het minst in de zomer. Alleen transplantaties kwamen meer voor in de zomer dan in de winter. Volgens de onderzoekers komt dat geheel voor rekening van het aantal transplantaties met nieren van levende donoren, dat in de zomer hoger is.
Hoewel dit allemaal niet spectaculair klinkt, menen de onderzoekers dat het toch belangrijk is om inzicht in deze trends te hebben, zodat mensen en middelen die nodig zijn voor niervervangende zorg effectiever kunnen worden ingezet. Waarom deze seizoensgebonden trends optreden is nog onduidelijk, en zou nog onderzocht moeten worden.
Gepubliceerd: donderdag 13-04-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (1)
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis
Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.
Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.
Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »
In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »
Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.
Wellicht is de bewegingsintensiteit een belangrijke factor hierin? Mooi weer, dus meer wandelen en sporten?