Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Zoeken van donor via Facebook levert niets op'

Door Jeroen van Setten 

Dr. J. van de Wetering,
internist-nefroloog
Erasmus MC

Mensen die de laatste strohalm grijpen en een nier zoeken via Facebook, komen vaak van een koude kermis thuis. Van de Facebookzoekers die bekend zijn bij het Erasmus MC in Rotterdam, is er nog niemand door een 'Facebookdonor' geholpen. De aangebrachte donoren zijn tot nu toe allemaal medisch ongeschikt voor de ontvanger. Dat zegt de Rotterdamse internist-nefroloog Jacqueline van de Wetering die er onderzoek naar deed.

'Mensen wijken eigenlijk altijd uit naar Facebook voor een nier als ze ten einde raad zijn,' zegt Van de Wetering, 'en precies die mensen maken de kleinste kans op een match.' Als patiënten vaker getransplanteerd zijn, maar ook om andere redenen zoals bloedtransfusies, kunnen er grote hoeveelheden antistoffen in hun bloed zitten. Dat betekent dat een nieuwe nier zeer waarschijnlijk afstoot als er niet heel nauwkeurig wordt gekeken naar een match.

Mensen met veel antistoffen vinden moeilijk een nier via Eurotransplant. Hoe hoog ze ook op de wachtlijst staan, de kans op een passend orgaan is erg klein. Van de Wetering: 'en het genetisch profiel van de organen die aangeboden worden via Eurotransplant is globaal natuurlijk hetzelfde als dat van de hele Nederlandse populatie. Dus ook Facebookers zullen dan zeer zelden matchen.'

Tot nu toe heeft er in het Erasmus MC uit alle aangeboden Facebookdonoren geen enkele transplantatie plaatsgevonden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-11-2014 | Reacties (10)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jan Mucha, Heerlen
  30-11-2014 10:33

  Het is weer bijna Kerstmis! Gezelligheid en sfeer zijn weer troef. Op veel plaatsen word traditioneel gezongen , met veel plezier en........ondertusssen wacht ik samen met andere nierdialysepatiŽnten op een nier( bij leven.) Kerstmis een feest van nieuw leven iets wat U kunt geven. Wat dacht U van de volgende Kerstegedachte?

  Ik wacht niet op de bus en ook niet op de trein, onder de Kerstboom gaan we praten over donatie van een nier of tijdens het eten en het genot van een wijntje of een bier want leven kun je ook met een nr. Ik wens U een heel vredig en liefdevollle Kerst en een gezond 2015.
  Jan Mucha, nierdialysepatiŽnt wachtende op een nier bij leven.
  Laat het niet alleen bij praten blijven, bedankt.

 • Nierstichting, Wendy van Wijk, Bussum
  13-11-2014 14:11

  De 'cijfers van de Nierstichting' zijn verkeerd ingezet in de media. De Nierstichting leverde cijfers over anonieme donaties bij leven (nl: 42 in 2013), niet over het aantal donaties via facebook... Die zijn zo ver wij weten, niet bekend.
  Na verkeerde publicatie in ťťn medium, namen andere media deze cijfers over, helaas.
  Meest recente cijfers over donaties en transplantaties vind je op http://www.transplantatiestichting.nl/cijfers/organen-jaarcijfers.

 • Bart, bussum
  13-11-2014 07:47

  Als mevrouw echt doelt op die hele specifieke groep die moeilijk te matchen is, heeft ze een punt natuurlijk. Maar niet geschoten is altijd mis en er kan een gelukstreffer bij zitten. Maar dan vind ik de titel van dit bericht misleidend, want dat geeft die kennelijk bedoelde nuance niet. En er zijn veel mensen die alleen koppen scannen om het nieuws te "kennen".

 • Dietske, Almere
  12-11-2014 09:56

  Niet alle 'Facebook-koppels' die zich in een ziekenhuis presenteren hebben een hoog-geimmuniseerde beoogde ontvanger. Toch is er kennelijk in het Erasmus MC nog geen enkele transplantatie uit voortgekomen. Vorige week (5 nov) berichtte Metro echter nog: 'Al 42 mensen hebben dit jaar hun orgaan weggegeven aan iemand via social media. Dat blijkt uit cijfers van de Nierstichting.' Dat verbaast dan toch, want het Erasmus MC is het grootste transplantatiecentrum. Het wordt er niet duidelijker op. Mss kan iemand van de Nierstichting toelichting geven op hun data?

 • Louis Ekas, Franeker
  12-11-2014 08:45

  Even terug naar het begin: dat zieke mensen in een ultieme poging om aan een gezonde nier te komen dat via de media (bijvoorbeeld Facebook) proberen, zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.
  Die ontwikkeling is een symptoom van een systeem dat zeker niet faalt, maar wel tekort schiet.
  Aan de andere kant moeten medici niet vreemd opkijken dat patiŽnten, soms tegen beter weten in, elke strohalm gaan aangrijpen. Temeer omdat zij op pad zijn gestuurd om "op zoek te gaan naar een nier".
  Indien de begeleiding in die zoektocht onvoldoende is krijg je dit soort acties.
  Mijns inziens ligt een deel van de oplossing in het werven van meer levende donoren.
  Overigens zijn in de prť-emptieve fase wel degelijk voorbeelden van succesvolle acties via Facebook bekend.

 • Ruudje
  11-11-2014 15:15

  Of de meeste hoog geÔmmuniseerde patiŽnten zich daarvan bewust zijn vraag ik me af. Volgens mij worden juist dŪe mensen lekker gemaakt met de Facebookverhalen. Die denken: ik kan geen nier vinden via Eurotransplant of in mijn familie, maar via Facebook zijn er zoveel meer potentiŽle donoren, daar zit er vast wel een tussen. Deze mevrouw legt uit dat dat juist helemaal niet zo is! Misschien voor jou een open deur, maar lang niet voor iedereen.

 • Tony de Ronde, Amsterdam
  11-11-2014 12:56

  Het intrappen van een open deur. Zo kan de mededeling van mevrouw Van de Wetering dat mensen die hoog geÔmmuniseerd zijn weinig tot geen kans hebben om via Facebook een levende nierdonor te vinden, gekenschetst worden. Ik ben zelf ook hoog geÔmmuniseerd en weet dat er minstens enkele honderden levende donoren gescreend zouden moeten worden om een geschikte donor te vinden. Inderdaad, een hopeloze onderneming. De meeste hoog geÔmmuniseerde patiŽnten zijn zich daar ook van bewust. Als patiŽnten desondanks toch een poging doen om via Facebook een nierdonor te vinden, kan dat zijn omdat het wachten op een postmortale nier eindeloos is en ze geen andere weg meer zien. Of omdat de voorlichting door de behandelend nefroloog over kans op succes te kort schiet?

 • A.J. Pouw te Den Haag, Den Haag
  11-11-2014 10:30

  Graag zou ik ook willen reageren.
  De tekst van het artikel bracht mij in verwarring.
  Het blijkt in het artikel dat er wel donornieren worden gevonden maar dat deze niet geschikt zijn.
  Dan kunnen er dus wel nieren via Facebook worden gevonden toch?

 • Redactie
  11-11-2014 09:01

  Mevrouw Van de Wetering las deze bijdrage voor publicatie en deed enkele aanpassingen. Zij verzamelde de cijfers niet alleen in haar eigen spreekkamer en deed zodoende onderzoek. Ze heeft het nadrukkelijk over mensen die Facebook als laatste kans zien. Door een grote hoeveelheid antistoffen is dat helaas een illusie.

 • Nicole Plas, Beekbergen
  11-11-2014 08:45

  Ik ben bij de "presentatie"geweest waar mevr. van de Wetering deze uitspraken deed maar van onderzoek was geen sprake, het was haar bevinding uit de spreekkamer. Om gelijk hiermee alle "Facebook actie's"over 1 kam te scheren is erg voorbarig.
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »


'Zoeken van donor via Facebook levert niets op'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier