Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ziekenhuis Turnhout analyseert nierstenen met scanner

Door Merel Dercksen 

Het AZ Turnhout heeft een nieuwe geavanceerde CT-scanner aangeschaft. Hiermee is het onder andere mogelijk de samenstelling van nierstenen te bepalen. Dat kan de keuze voor een behandeling beÔnvloeden.

De nieuwe scanner is de Somatom Definition Flash van Siemens Healthcare. Deze heeft twee rŲntgenbuizen die simultaan rond de patiŽnt draaien. De meeste scanners hebben ťťn buis. Hierdoor is het nieuwe toestel veel sneller dan de op dit moment meer gangbare. Ook is er minder straling nodig, wat gunstig is voor de patiŽnt.

Omdat de beeldkwaliteit van de scans beter is, kunnen er complexe en meer gespecialiseerde onderzoeken mee gedaan worden. Met deze scanner kunnen de artsen in het AZ Turnhout bijvoorbeeld vůůr een behandeling bepalen wat de samenstelling van nierstenen is. En op basis daarvan besluiten of vergruizen zinvol is.

Het exemplaar in Turnhout is pas de vierde scanner van dit type in Vlaanderen.

sterren Gepubliceerd: zondag 10-10-2010
Bron: Het Nieuwsblad | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier