Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Paul van der Boog

Door Redactie NierNieuws 

Paul van der Boog†(52) is van oorsprong
theoretisch natuurkundige. Na die studie is hij
geneeskunde gaan studeren. Sinds 1997 is Van
der Boog als internist-nefroloog werkzaam in het
Leids Universitair Medisch Centrum op de
afdeling†nierziekten. Vanaf 1999 is hij nauw
betrokken hij†het nier-pancreastransplantatie-
programma en in†2004 is hij gepromoveerd op
het onderwerp IgA-nefropathie. Sinds enkele
jaren heeft hij zelfmanagement als onderzoeks-
lijn. Hij is bedenker en mede-ontwikkelaar van
verschillende†online zelfzorgmodules.

Waarom is nefrologie zoín mooi vak†
Het contact met mensen vind ik binnen mijn werk het mooist. Binnen de arts-patiŽntrelatie probeer ik samen met mijn patiŽnt tot een optimale kwaliteit van leven voor hem of haar te komen. Door de patiŽnt centraal te stellen en goed te luisteren, kunnen de contacten heel intens zijn.†

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Ik geniet ervan als ik mensen verder kan helpen. Binnen het LUMC ben ik heel nauw betrokken bij het gecombineerde nier-pancreastransplantatieprogramma. Mensen die daarvoor in aanmerking komen hebben in de meeste gevallen van jongs af aan al diabetes. Ze worden gedurende hun leven geconfronteerd met steeds meer complicaties. Zeker wanneer de nieren ook achteruitgaan en nierfunctie vervangende behandeling nabij komt zie je dat ze met betrekking tot hun gezondheid veel inleveren. Met een gecombineerde nier-pancreastransplantatie kunnen we ze weer perspectief bieden. Ondanks dat het een heel grote ingreep is, geeft het goede resultaten. In sommige gevallen verloopt het jammer genoeg minder succesvol. Op dat soort momenten voel ik mij als zorgverlener dan wel wat machteloos en minder gelukkig.†

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Er is niet een specifieke gebeurtenis die het meeste indruk gemaakt heeft. Wat met name indruk op mij maakt is als mensen veel te verduren krijgen, maar desondanks toch vol goede moed en optimistisch blijven.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en waarop het minst trots
Ik heb het gevoel dat ik dicht bij mijn patiŽnten sta. Dit is versterkt nadat ik in 2005 Dieetinzicht.nl heb ontwikkeld. Ik ben daardoor meer vanuit het perspectief van patiŽnten gaan denken. Als gevolg hiervan heb ik op onze afdeling de onderzoekslijn 'Zelfmanagement' opgezet. Belangrijk voor mij daarbij is dat patiŽnten actief betrokken zijn bij hun behandeling. Dat betekent samen beslissingen nemen over de te volgen weg en de patiŽnt betrekken in de uitvoering hiervan. Op deze manier probeer ik meer gelijkwaardigheid te krijgen. De patiŽnt heeft meer regie en als arts vervul ik meer een coach-rol. Ik heb het gevoel dat dit me aardig goed lukt.†Afgelopen week heb ik het eerste exemplaar 'Een zieke nier en nu' uit de serie 'Spreekuur Thuis' ontvangen. Dit is een boek waarin ik in gewone taal aspecten van nieren en nierziekten beschrijf. In het boek is ook een groot aantal verhalen van patiŽnten opgenomen. Eerlijk gezegd ben ik hier wel een beetje trots op.†Waar ik minder trots op ben? Ik ben voor veel dingen enthousiast te maken en zeg snel ja. Hierdoor ben ik heel druk en schieten zaken er soms tussendoor. Als dat gebeurt vind ik dat heel vervelend.

Waar zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden
Ik zou graag zien dat er meer onderzoek gedaan wordt naar hoe mensen grip op hun ziekte en behandeling kunnen krijgen. Hoe implementeren we zelfmanagement, hoe krijgen we 'gezamenlijke besluitvorming' beter gerealiseerd in de spreekkamer, hoe maken we goede ondersteunende hulpmiddelen hiervoor, etc.. In het kader van mijn promotie heb ik onderzoek gedaan naar basale aspecten, zoals het ontrafelen hoe organen werken en ziektes ontstaan om zo tot betere behandelingen te komen. Dat blijft natuurlijk wel heel belangrijk onderzoek. Ik ben blij dat er nu een groeiende belangstelling is voor onderzoek waar aspecten als patiŽnt betrokkenheid en kwaliteit van leven meer op de voorgrond staan.†

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Sinds Prinsjesdag is de term participatiemaatschappij ineens 'populair' geworden: verantwoordelijkheden en taken terug leggen bij de burger: vanuit mijn optiek is dit vanuit de politiek primair bedoeld om bezuinigingen te realiseren en niet opgezet vanuit (behoud van) kwaliteit. Ik ben daardoor bang voor kwaliteitsverlies, wanneer dit vanuit deze achtergrond wordt gerealiseerd. Actieve participatie zou er meer gericht op moeten zijn om mensen krachtiger te maken. Voor patiŽnten geldt hierbij ze meer grip †te laten krijgen op hun ziekte, zodat ze die beter kunnen integreren in hun (sociale) leven. Kwalitatief betere zorg is hierbij het uitgangspunt. Uiteindelijk zal dit ook in betaalbare zorg moeten resulteren. Als ik minister van Volksgezondheid zou zijn, zou ik bij het betaalbaar houden van de zorg het kwaliteitsaspect centraler stellen.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ik houd van mijn vak als arts, dus dat wil ik zeker blijven doen. Binnen mijn huidige baan in het LUMC is het arts-zijn mooi geÔntegreerd in patiŽntenzorg, onderzoek, onderwijs en ICT. Op dit moment ben ik heel druk bezig met het ontwikkelen van e-Healthtools om de mogelijkheid van zelfmanagement te verbeteren. Dit doe ik voor een deel in het ziekenhuis en voor een deel daarbuiten, samen met mijn vrouw Hannie Piels. Ik hoop over tien jaar nog heel actief te zijn op dit gebied.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar†redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-12-2013 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jan admiraal, Noordwijk
  25-08-2015 20:09

  Beste Paul, Laat ik beginnen dat ik erg blij en dankbaar ben om jouw als arts te mogen hebben en ervaren heb dat je er altijd was voor ons. Het mooie is dat het niet alleen je vak is maar ook je hobby geweldig, heel veel dank!

 • Marjoke van Alphen, Zoetermeer
  14-10-2014 13:51

  Een interessant stuk. Veel herkenbaar, over de zelfredzaamheid ect. Ben blij dat ik zijn patiŽnt ben.

 • Anita Reinaerts Landgraaf
  08-01-2014 13:36

  Hallo Paul;
  Geweldig deze gecombineerde transplantatie Nier/Pancreas die ik medio 2010 heb gehad.Maar net dat vervelende virus CMV wat ik erbij heb gekregen.Hoe kan zoiets en waarom komt het steeds terug in je lichaam en vooral wanneer?
  Ben nu al 2x met spoed in het LUMC terecht meegekomen met alle gevolgen vandien
  Zou ik hier aub eens een duidelijk antwoord op mogen krijgen van U ?
  De angst zit er wel goed in bij me omdat het zeer ernstig iets is Nu pas ben ik eens goed aangesterkt.
  Bedankt alvast. Gr.Anita Reinaerts

 • Theodor Vogels
  08-12-2013 10:16

  Al jaren goed bezig Paul!
  Dus die 10 jaar erbij zullen opnieuw een positief verschil maken;-)
Zeven vragen aan diŽtist nierziekten Sophie Luderer

Waarom is uw werk zoín mooi vak
Een dieet bij nierziekte is vaak complex. Het is een heel gepuzzel om nog een beetje met plezier te kunnen eten, Šls je al eetlust hebt. Er moet rekening gehouden worden met veel verschillende voedingsstoffen. Soms zijn dit stoffen waar men nog nooit van gehoord heeft, die je niet proeft of herkent in je eten en die ook niet zijn terug te vinden op het etiket, maar die wŤl levensbedreigend kunnen zijn. Goede dieetbegeleiding kan veel steun bieden en angst wegnemen. Het is erg mooi en dankbaar werk om iets te kunnen betekenen voor een ander op een moeilijk moment.

Wat maakt u het meest en het minst gelukkig in uw werk
Het meest: als ik merk dat patiŽnten zich prettiger gaan voelen en ik daaraan heb kunnen bijdragen. En het minst: op een dialyseafdeling vallen veel mensen weg door overlijden. Ik kan slecht omgaan met deze verliezen.

Lees meer »

Zeven vragen aan medewerker medische administratie Titia Mjambili »

Waarom is uw werk zo’n mooi vakIk werk graag met mensen en dat is het mooiste wat er is. Op de verpleegafdeling D4va zit ik bij de balie en ben dus eerste aanspreekpunt. Ik kan vragen beantwoorden, mensen wegwijs maken en alles rondom de opname van een patiënt regelen. Verder hebben wij een geweldig team van artsen, verpleegkundigen, voedingsassistenten en andere medewerkers.

Lees meer »

Zeven vragen aan internist-nefroloog Yvo Sijpkens »

Waarom is nefrologie zo’n mooi vakHet vak, inclusief nierziekten, hypertensie en elektrolytstoornissen, laat zich heel goed snappen vanuit de beschikbare kennis over (patho)fysiologie. Je hebt als nefroloog te maken met zowel jonge als oudere patiënten waarmee je als dokter een goede band kan opbouwen zonder een al te zware emotionele lading.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier