Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog in opleiding Martijn van den Hoogen

Door Jeroen van Setten 

Martijn van den Hoogen (1981) werkt in het
Radboudumc als internist-nefroloog in opleiding
en studeerde in Nijmegen. Hij werd ook opgeleid
in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en
verdeelt zijn tijd tussen wetenschappelijk
onderzoek, de opleiding en het verbeteren
van zorg voor nier(transplantatie)patiënten.  
Van den Hoogen is voorzitter van het lokale
AIOS bestuur. Zijn vrije tijd brengt hij veelal
buitenshuis en buiten Nederland door.

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Bij veel processen in het lichaam zijn de nieren betrokken. Als iemand een nierziekte krijgt, kan dat dus tot een groot scala aan klachten en verschijnselen leiden. En behandelingen kunnen verschillen. Zo is bij de een zware afweeronderdrukkende medicatie nodig terwijl bij de ander bloeddrukregulatie voldoende is. Deze enorme variatie in diagnose, behandeling, soort patiënten, etc. maken dat het vak elke dag anders is.  

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het meest gelukkig word ik van de interactie met patiënten en dat ik door het geven van een stukje van mezelf, waarmee ik bedoel mijn capaciteiten, kennis en kunde, het probleem van de patiënt, gedeeltelijk, kan oplossen. En het minst als bij patiënten de behandeling niet aanslaat en waarbij de nierfunctie verloren gaat. Vooral als het gaat om een transplantaatnier die verloren gaat.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Dat is ongetwijfeld de eerste reanimatie waar ik als jonge coassistent bij betrokken was op een zondagochtend. De patiënt stortte letterlijk in waar wij bij stonden en heeft het uiteindelijk niet overleefd. Het was overigens geen nierpatiënt.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Dat mijn collegae in het Radboud en ik recent een onderzoek hebben uitgevoerd bij transplantatiepatienten waarbij we hebben onderzocht of we met een eenmalige dosis rituximab het aantal afstotingen zouden kunnen verminderen. Ik ben niet alleen trots op de uitkomst, maar ook op het feit dat we dit onderzoek zeer nauwkeurig en precies hebben uitgevoerd. Het minst trots ben ik erop dat het soms ontzettend veel moeite kost om onderzoeken, afspraken, etc. snel en efficiënt te regelen. De lijnen zijn soms erg lang en die tijd kan ik wel beter gebruiken. 

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Er zou meer onderzoek gedaan moeten worden naar nieuwe geneesmiddelen die specifiek bepaalde onderdelen van het afweersysteem beïnvloeden. De huidige middelen tegen afstoting van een transplantaatnier onderdrukken bijvoorbeeld ook de afweer tegen bacteriën en virussen, terwijl je die afweer juist intact wilt houden. Er zou minder onderzoek moeten worden gedaan naar alternatieve geneeswijzen. Die werken toch niet. Vroeger niet, nu niet en in de toekomst niet.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Iedereen is dan automatisch orgaandonor en moet expliciet vermelden als ze dat niet willen zijn.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over tien jaar ben ik (samen met mijn collegae) bezig om zoveel mogelijk  niertransplantatiepatiënten optimale zorg te geven, zowel in de kliniek én op de polikliniek, en draag ik in belangrijke mate bij aan (inter)nationale onderzoeken met nieuwe geneesmiddelen die de huidige problemen van die transplantatiepatienten proberen op te lossen. 


Dit is een portret in een serie over werkers in de nierzorg in zeven vragen en antwoorden. De portretten verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 07-10-2013 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck
  07-10-2013 16:42

  Nou, nou: wŠt een overtuigingen Martijn. Hoe weet je dat alternatieve geneeswijzen niet werken, nog nooit gewerkt hebben en in de toekomst niet werken?

  Gelukkig zijn niet alle reguliere collega's het met je eens. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat hypnotherapie werkt bij ziekten als Prikkelbaar Darm Syndroom (bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede, 2012). Ook steeds meer kinderartsen wordt geleerd hoe hypnotherapie hun behandelingen kan ondersteunen. Gewoon: hier in Nederland. 'Alternatief' wordt ineens 'regulier', terwijl hypnotherapie niet veranderd is. De opvattingen daarover wel. Omdat we nieuwe kennis opdoen die ons noodzaakt onze mening te veranderen.

  Een goede arts is een nieuwsgierige arts. Er is namelijk nog zoveel dat wij niet weten. Daarom kun je niet zeggen dat je met zekerheid weet dat alternatieve geneeswijzen (een verzamelnaam voor veel therapieŽn) niet werken.
  Tip: Lees het boek van Dr. Bruce Lipton eens over 'De biologie van de overtuiging.' Ik ben benieuwd hoe je overtuigingen tenminste in de week worden gezet na het lezen van de inhoud.

  Overigens bedankt dat je dit interview wilde geven. Het siert je dat je voor je stellige mening durft uit te komen. Het zou je wat mij betreft nůg meer sieren als je open durft te staan voor dingen die je (nog) niet begrijpt. Daar wordt de medische wetenschap het meeste bij gediend.

  Met vriendelijke groet,
  Brenda de Coninck

 • Christa Schot, zuid beijerland
  07-10-2013 12:47

  Wat jammer toch dat veel artsen zo negatief staan tegenover alternatieve geneeswijzen. Als patiŽnt zijnde kun je namelijk wel degelijk baat bij hebben. Al is het maar om je beter te voelen en je algehele conditie op peil te houden. Het zou zo mooi zijn als regulier en alternatief, oosters en westerse behandelaren veel meer zouden samenwerken ! Geen van alle therapieŽn zijn namelijk zaligmakend...En omdat reguliere artsen zich zo negatief uitlaten over andere vormen van geneeswijzen is het voor de patiŽnt vaak geen optie om te vertellen dat hij/zij daar wel gebruik van maakt. Wat alleen maar meer schade kan toebrengen... Vind het toch een beetje arrogant van de reguliere artsen dat alleen zij goed bezig zijn... En dat terwijl ik juist zo'n respect heb voor artsen (echt diepgaand respect !) vind ik dit een gemiste kans
Zeven vragen aan diŽtist nierziekten Sophie Luderer

Waarom is uw werk zoín mooi vak
Een dieet bij nierziekte is vaak complex. Het is een heel gepuzzel om nog een beetje met plezier te kunnen eten, Šls je al eetlust hebt. Er moet rekening gehouden worden met veel verschillende voedingsstoffen. Soms zijn dit stoffen waar men nog nooit van gehoord heeft, die je niet proeft of herkent in je eten en die ook niet zijn terug te vinden op het etiket, maar die wŤl levensbedreigend kunnen zijn. Goede dieetbegeleiding kan veel steun bieden en angst wegnemen. Het is erg mooi en dankbaar werk om iets te kunnen betekenen voor een ander op een moeilijk moment.

Wat maakt u het meest en het minst gelukkig in uw werk
Het meest: als ik merk dat patiŽnten zich prettiger gaan voelen en ik daaraan heb kunnen bijdragen. En het minst: op een dialyseafdeling vallen veel mensen weg door overlijden. Ik kan slecht omgaan met deze verliezen.

Lees meer »

Zeven vragen aan medewerker medische administratie Titia Mjambili »

Waarom is uw werk zo’n mooi vakIk werk graag met mensen en dat is het mooiste wat er is. Op de verpleegafdeling D4va zit ik bij de balie en ben dus eerste aanspreekpunt. Ik kan vragen beantwoorden, mensen wegwijs maken en alles rondom de opname van een patiënt regelen. Verder hebben wij een geweldig team van artsen, verpleegkundigen, voedingsassistenten en andere medewerkers.

Lees meer »

Zeven vragen aan internist-nefroloog Yvo Sijpkens »

Waarom is nefrologie zo’n mooi vakHet vak, inclusief nierziekten, hypertensie en elektrolytstoornissen, laat zich heel goed snappen vanuit de beschikbare kennis over (patho)fysiologie. Je hebt als nefroloog te maken met zowel jonge als oudere patiënten waarmee je als dokter een goede band kan opbouwen zonder een al te zware emotionele lading.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier