Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan kindernefroloog Elena Levtchenko

Door Redactie NierNieuws 

Prof.Dr. Elena Levtchenko  (Moskou, 1965)
werkt in het Universitair Ziekenhuis Leuven en
de Katholieke Universiteit Leuven als hoofd
kindernefrologie. Ze studeerde in Moskou,
Brussel en Nijmegen en promoveerde in die 
laatste stad op het proefschrift "Cystinosis:
improved medical care and new insights into
pathogenesis". Levtchenko bekleedt diverse
functies. Zo is ze onder meer lid van de
wetenschappelijke raad van de Nierstichting
en sectieredacteur van "Pediatric Nephrology".

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Nefrologie is boeiend omdat de nier een heel 'intelligent' orgaan is dat voor artsen en onderzoekers veel uitdagingen biedt. In de nefrologie hebben we een prachtige combinatie van (vaak ingewikkelde) conservatieve behandelingen, dialyse en transplantatie en acute nefrologie op de intensive care. Wij kunnen veel doen in de nefrologie en hebben veel om over na te denken.  

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Ik word het meest gelukkig van mijn contacten met patiënten. Vaak volgen wij kinderen vanaf de prenatale periode (dus al voor de geboorte) tot hun 18de jaar. Daardoor worden ze een beetje je eigen kinderen. En het minst gelukkig ben ik als behandelingen niet lukken, of kinderen sterven…  Gelukkig gebeurt dat vrijwel nooit.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
De eerste niertransplantatie die ik heb gezien – de nier die plast 'op tafel'! 

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Levensreddende dialyses bij heel jonge kinderen (soms zelfs pasgeborenen) die daarna herstellen. En het minst trots ben ik op een aantal foute of niet-gestelde diagnoses.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
In de kindernefrologie zouden meer gecontroleerde studies plaats moeten vinden om bewijs voor onze behandelingsstrategieën te kunnen aantonen. Veel van deze studies kunnen alleen internationaal gebeuren omdat kindernefrologische patiënten zeldzaam zijn. De onderliggende genetische basis van veel aandoeningen blijft onbekend en zal verder met genoomwijde technieken onderzocht moeten worden. En minder? Het onderzoek kent geen beperkingen.  

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Ik zou blijven investeren in topnefrologische zorg en de centralisatie van de referentiecentra. Verder zou ik meer investeren in de ondersteuning van zeldzame aandoeningen waaronder bijna alle kindernefrologische aandoeningen vallen. Preventie van nieraandoening en propaganda van een gezonde levensstijl tijdens regulier onderwijs zou versterkt moeten worden. 

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Helaas heb ik geen kristallen bol, maar ik hoop dan nog steeds actief met mijn vak bezig te zijn!


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 10-02-2014 | Nog geen reacties
Zeven vragen aan diëtist nierziekten Sophie Luderer

Waarom is uw werk zo’n mooi vak
Een dieet bij nierziekte is vaak complex. Het is een heel gepuzzel om nog een beetje met plezier te kunnen eten, áls je al eetlust hebt. Er moet rekening gehouden worden met veel verschillende voedingsstoffen. Soms zijn dit stoffen waar men nog nooit van gehoord heeft, die je niet proeft of herkent in je eten en die ook niet zijn terug te vinden op het etiket, maar die wèl levensbedreigend kunnen zijn. Goede dieetbegeleiding kan veel steun bieden en angst wegnemen. Het is erg mooi en dankbaar werk om iets te kunnen betekenen voor een ander op een moeilijk moment.

Wat maakt u het meest en het minst gelukkig in uw werk
Het meest: als ik merk dat patiënten zich prettiger gaan voelen en ik daaraan heb kunnen bijdragen. En het minst: op een dialyseafdeling vallen veel mensen weg door overlijden. Ik kan slecht omgaan met deze verliezen.

Lees meer »

Zeven vragen aan medewerker medische administratie Titia Mjambili »

Waarom is uw werk zo’n mooi vakIk werk graag met mensen en dat is het mooiste wat er is. Op de verpleegafdeling D4va zit ik bij de balie en ben dus eerste aanspreekpunt. Ik kan vragen beantwoorden, mensen wegwijs maken en alles rondom de opname van een patiënt regelen. Verder hebben wij een geweldig team van artsen, verpleegkundigen, voedingsassistenten en andere medewerkers.

Lees meer »

Zeven vragen aan internist-nefroloog Yvo Sijpkens »

Waarom is nefrologie zo’n mooi vakHet vak, inclusief nierziekten, hypertensie en elektrolytstoornissen, laat zich heel goed snappen vanuit de beschikbare kennis over (patho)fysiologie. Je hebt als nefroloog te maken met zowel jonge als oudere patiënten waarmee je als dokter een goede band kan opbouwen zonder een al te zware emotionele lading.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier