Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan dialysecentrummanager Ria de Kleijn

Door Redactie NierNieuws 

Ria de Kleijn (1950) werkt in Meander Medisch
Centrum als manager van het Niercentrum
Midden Nederland. Ze werd in Amsterdam 
opgeleid tot verpleegkundige met specialisaties
Kinderverpleging en Neonatologie. 
Ze deed de
tweede- en eerstegraads lerarenopleiding
Verpleegkunde en volgde diverse management-
opleidingen. Sinds juni 2013 is De Kleijn MBA.
Ze doet promotieonderzoek bij Prof. dr. Piet ter
Wee (VU) naar een model om de zorgzwaarte
van dialysepatiënten te voorspellen. 

Waarom is uw werk zo’n mooi vak 
Omdat ik met mensen werk. In het begin vooral met patiënten, nu voornamelijk met medewerkers en soms nog met patiënten. Het creatief bezig zijn met elkaar om nieuwe mogelijkheden in de zorgverlening te zoeken en te realiseren, om de kwaliteit van zorgverlening nog beter te maken. 

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Als patiënten hun waardering uitspreken over de wijze van zorgverlening en de medewerkers tevreden zijn over mijn aansturing van het centrum. En het minst: klachten van patiënten en als mijn goede bedoelingen verkeerd worden begrepen.  

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Ik heb als kinderverpleegkundige in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam gewerkt. De wijze waarop kinderen met de naderende dood of de boodschap dat zij binnenkort zouden overlijden omgingen, heeft op mij veel indruk gemaakt. Ik heb daar kinderen zien overlijden: elk, heel jong of al puber, deed dit op eigen wijze, heel indrukwekkend.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Met mijn team als eerste in Nederland te zijn gestart met nachtelijke centrumdialyse. Leiding te mogen geven aan een team dat de dialysepatiënt vele modaliteiten van zorg aanbiedt: short daily dialyses, Vrijheid/Blijheid (eigen keuze van tijd dialyse), sinds drie maanden 'om de dag dialyse' en vanaf 1 november thuisdialyse. Daarnaast de verhuizing – eind 2013 – van het dialysecentrum en de polikliniek nefrologie naar de nieuwe locatie van het ziekenhuis te hebben voorbereid. En het minst: ooit een rekenfout te hebben gemaakt bij het berekenen van medicatie. Komma stond verkeerd. Gelukkig op tijd gecorrigeerd door een collega. 

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Ik zou graag zien dat meer verpleegkundigen onderzoek gaan doen en dan met name dat ze zich daarbij richten op behandelingen en de kwaliteit van leven voor patiënten.  

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Zo snel mogelijk het EPD en een medicijnpaspoort invoeren en verplicht stellen.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ik ben nu 63 jaar. Ik bouw mijn werkzaamheden af in Meander Medisch Centrum. Volgend jaar zal ik elders nog aan het werk gaan. Niet meer full time. Het is de bedoeling om mijn onderzoek af te ronden. En over tien jaar…?


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-10-2013 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Marion ten Bokum, Zuidwolde DR
  31-10-2013 06:27

  Al heel wat artikelen over je gelezen , maar zelden zo persoonlijk. Je weet de dialysepatiŽnt en de problematiek er omheen uitstekend op de kaart te zetten. Succes met je activiteiten en het promoveren!

 • Margriet van leeuwen, Veldhoven
  29-10-2013 16:25

  Heerlijk open gesprek over een dialyseafdeling. Het bruist van enthousiasme en passie voor het werk. Ik ben benieuwd naar de uitslagen van haar promotieonderzoek!
  Verder dat leeftijd onbelangrijk is in studie, werk en ontwikkeling.
Zeven vragen aan diŽtist nierziekten Sophie Luderer

Waarom is uw werk zoín mooi vak
Een dieet bij nierziekte is vaak complex. Het is een heel gepuzzel om nog een beetje met plezier te kunnen eten, Šls je al eetlust hebt. Er moet rekening gehouden worden met veel verschillende voedingsstoffen. Soms zijn dit stoffen waar men nog nooit van gehoord heeft, die je niet proeft of herkent in je eten en die ook niet zijn terug te vinden op het etiket, maar die wŤl levensbedreigend kunnen zijn. Goede dieetbegeleiding kan veel steun bieden en angst wegnemen. Het is erg mooi en dankbaar werk om iets te kunnen betekenen voor een ander op een moeilijk moment.

Wat maakt u het meest en het minst gelukkig in uw werk
Het meest: als ik merk dat patiŽnten zich prettiger gaan voelen en ik daaraan heb kunnen bijdragen. En het minst: op een dialyseafdeling vallen veel mensen weg door overlijden. Ik kan slecht omgaan met deze verliezen.

Lees meer »

Zeven vragen aan medewerker medische administratie Titia Mjambili »

Waarom is uw werk zo’n mooi vakIk werk graag met mensen en dat is het mooiste wat er is. Op de verpleegafdeling D4va zit ik bij de balie en ben dus eerste aanspreekpunt. Ik kan vragen beantwoorden, mensen wegwijs maken en alles rondom de opname van een patiënt regelen. Verder hebben wij een geweldig team van artsen, verpleegkundigen, voedingsassistenten en andere medewerkers.

Lees meer »

Zeven vragen aan internist-nefroloog Yvo Sijpkens »

Waarom is nefrologie zo’n mooi vakHet vak, inclusief nierziekten, hypertensie en elektrolytstoornissen, laat zich heel goed snappen vanuit de beschikbare kennis over (patho)fysiologie. Je hebt als nefroloog te maken met zowel jonge als oudere patiënten waarmee je als dokter een goede band kan opbouwen zonder een al te zware emotionele lading.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier