Zelflerende systemen gaan chronische zorg ondersteunen
Door Redactie - Ingezonden mededeling
DEARhealth, een spin off van de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), heeft financieringsovereenkomsten gelsoten met verschillende bedrijven, waaronder Philips Health Technology Ventures. Met deze investering, € 6 miljoen, gaat DEARhealth zijn gezondheidstechnologie in meer ziekenhuizen testen. Het bedrijf probeert zelflerende systemen in te zetten om de zorg voor mensen met een chronische aandoening te verbeteren.
De Nederlandse prof. dr. Daniel Hommes, internist en gastro-enteroloog gespecialiseerd in inflammatoire darmziekten, zette DEARhealth in 2012 op als onderzoeksproject toen hij werkte aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA). Het doel was om te testen of data-gedreven zorgplanning voor mensen met chronische ziekten zou kunnen zorgen voor betere gezondheidsresultaten, betere patiëntervaringen en lagere kosten. Inmiddels richt het bedrijf zich niet meer alleen op darmpatiënten, maar ook, onder andere, op mensen met chronische nierziekten.
Chronische patiënten komen vaak bij de huisarts en in het ziekenhuis, voor controles en onderzoek. Het DEARhealth-platform maakt voor hen een zorgplan op maat, afgestemd op de situatie van de patiënt. Aan de hand van het zorgplan kunnen huisarts, specialisten, verpleging en andere betrokkenen gezamenlijk de beste zorg bieden. Op basis van het model optimaliseert de software de dagelijkse zorgverlening door voortdurend aanbevelingen te presenteren die zijn afgeleid van expertsystemen en deep learning. Zorgverleners kunnen die aanbevelingen accepteren of afwijzen, zodat de keuzes van zorgverleners na verloop van tijd, door machine learning, optimaal worden afgestemd op de gewenste uitkomsten: betere resultaten tegen lagere kosten.
Zowel de resultaten die de patiënt rapporteert als gegevens uit medische apparatuur helpen de kennis te vergroten. Via mobiele apps worden patiënten gestimuleerd om actief deel te nemen aan hun zorgtraject en aan de ondersteunende modules voor therapietrouw, mentale ondersteuning, voedingsondersteuning, wellness en onderwijs.
Het huidige doel van DEARhealth is om de in de Verenigde Staten ontwikkelde aanpak en het platform te valideren met andere zorgverleners in de VS en Europa. In 2019 zal DEARhealth worden ingezet in zeven Europese ziekenhuizen – waaronder vier ziekenhuizen in Nederland.
Gepubliceerd: zondag 21-07-2019 | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’
Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.
‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.
Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.
Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.
Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/>
Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »
U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.
Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »
Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.
Reacties
Reageer op dit artikel