Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

World Kidney Day: verslag van een volle dag

Door Redactie NierNieuws 

Vandaag is het World Kidney Day. Een dag waarop elk jaar meer georganiseerd wordt in Nederland. Inmiddels zo veel, dat wij niet overal bij konden zijn.

Omdat het thema van dit jaar 'kinderen en nierziekten' is, hebben we er wel voor gekozen om mee te gaan op bezoek bij een basisschool. Vanuit de universitaire centra in Groningen, Nijmegen en Utrecht zijn groepen artsen, patiŽnten en onderzoekers op pad gegaan om scholen in de omgeving te bezoeken. Wij waren erbij in Wijk bij Duurstede.

Vol aandacht het water met 'eiwitten'
door een kapot filter gieten

De spanning spat eraf als de kinderen het lokaal binnenkomen waar zich zo'n twintig 'witte jassen' verzameld hebben. Met veel aandacht wordt het introductiefilmpje bekeken. En de meeste kinderen hebben direct wel door dat je nieren nůůit 30 centimeter kunnen zijn. 'Dat past toch niet in je buik!' Daarna krijgen ze van echte patiŽnten te horen hoe het is om met een nierziekte te leven. Toch wel indrukwekkend en een beetje eng, dat dialyseren.

Dan het belangrijkste deel: de proefjes. Alle leerlingen doen in groepjes drie proefjes: met een dipstick bepalen hoeveel eiwit en suiker er in een potje nepurine zit, proeven welk water het zoutst is en wat ze het lekkerst vinden, en een proef waarbij ze water met 'eiwitten' (kraaltjes) door filters met en zonder gaten gieten. Aan de leerlingen is heel duidelijk te zien dat ze ineens snappen wat het betekent als je nierfilters lek zijn. 'Maar hoe komen die eiwitten uit het filter dan weer terug in je bloed?'

Meer zien van hoe kinderen vandaag iets over nieren en hun werking geleerd hebben? Kijk dan op onze Facebookpagina of vanavond bij RTV Utrecht (item start na 11:20).

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-03-2016 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier