Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Werkgroep gaat voorlichting nierdonatie landelijk vormgeven

Door Jeroen van Setten 

Een landelijke werkgroep van transplantatiechirurgen, nefrologen en urologen gaat onderzoek doen naar de voorlichting rond nierdonatie bij leven. Het doel is de voorlichting aan potentiële nierdonoren bij leven te optimaliseren en de verschillen hierin tussen de verschillende transplantatiecentra te minimaliseren. De werkgroep wil een gestandaardiseerde methode ontwikkelen om levende donoren eenduidig te informeren, zodat ze een goed onderbouwde beslissing kunnen nemen.

De leiding van het PRINCE (PRocess of INformed Consent Evaluation in Live Kidney Donors) onderzoek berust bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hoofdonderzoeker is de Rotterdamse transplantatiechirurg dr. Frank Dor. 'Als gezamenlijke professionals willen wij er alles aan doen om de voorlichting voor donoren verder te optimaliseren. Het onderzoek moet nog duidelijker boven tafel halen waar de voorlichtingsprocedure en de wijze van informatieverstrekking kunnen verbeteren,' zegt hij.

De inhoud en omvang van de informatie aan potentiële nierdonoren varieert per centrum. Daarnaast zijn bij ieder transplantatiecentrum verschillende professionals betrokken in het voorlichtingstraject en verschilt per centrum welke behandelaars welke informatie geven. Ook geeft een deel van de levende donoren na het afstaan van hun nier aan, dat ze niet goed genoeg waren voorbereid op de operatie en de herstelperiode. En onthouden donoren de informatie die ze krijgen niet allemaal even goed.

Al deze problemen en onduidelijkheden in de acht Nederlands transplantatiecentra, moeten in de toekomst door de gestandaardiseerde methode worden ondervangen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-06-2015 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Amsterdam, Karst
    29-06-2015 10:52

    Onwetendheid maakt mensen bang. Wat een goed initiatief: erg blij mee.

    Of het mogelijk is om informatie te standaardiseren? Is er b.v. al meer bekend over kosten/baten en over duurzaamheid van transplanteren bij leven? (i.t.t. dialyseren).
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


dr. Frank Dor leidt het onderzoek

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier