Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wereld Nierdag 2019

Wanneer: donderdag 14-03-2019

Elk jaar op de tweede donderdag van maart is het Wereld Nierdag. In 2019 valt die dag op de 14e. Het thema, dat jaarlijks door de organisatie die uitgaat van de International Society of Nephrology bepaald wordt, is in 2019 Kidney Health for Everyone Everywhere. Ofwel: goede nierzorg voor iedereen, overal.

De organisatie pleit vooral voor verzekerde preventie en zorg in een vroeg stadium van nierschade, om te voorkomen dat de nierprobemen erger worden. Voor noodzakelijke gezondheidscontroles en zorg voor nierpatiënten zonder dat dit hen meer geld kost dan ze zich kunnen veroorloven. En voor het wegnemen van (financiële) barrières zodat dialyse en transplantatie voor meer patiënten toegankelijk wordt.

In het Maasstad Ziekenhuis vindt een symposium plaats ter gelegenheid van 65 jaar dialyse in Rotterdam. Hier wordt een boek gepresenteerd en een expositie geopend, beide samengesteld door historicus en journalist Herman Broers en verpleegkundig specialist Paul Gundlach. Veel aandacht hierin gat uit naar dr. Twiss, leerling van Willem Kolff en grondlegger van het Rotterdamse dialysecentrum.

sterren Gepubliceerd: maandag 31-12-2018
Bron: World Kidney Day | Nog geen reacties
Een ijskoude

‘Ik heb Katinka gesproken op de Wetenschapsdag. Weet jij dat ze haar postmortale nier al 40 jaar heeft? Ik wist niet wat ik hoorde! Heerlijk om met lotgenoten te praten. Daar put ik altijd hoop uit, uit zulke verhalen.’ Mijn man knikt. ‘Ze vertelde dat ze naar een huidcentrum in Amsterdam gaat en dat ze daar heel tevreden over is. Doordat ze al zolang immunosuppressiva slikt, heeft ze onregelmatigheden op haar huid gekregen, die daar worden behandeld. Ik zou daar ook weleens naartoe willen. Ik krijg ook plekjes die er eerst niet waren. Wat denk jij?’ ‘Ik zou gaan’ zegt mijn wederhelft. ‘Iedere getransplanteerde gaat toch één keer per jaar naar een dermatoloog?’

Lees meer »

Maria ter Welle prijs 2019 naar twee winnaars »

Trijntje Kok-Steenbergen (diëtist uit het UMC Groningen) en Magda van Loon (verpleegkundig specialist in het Maastricht UMC+) zijn de winnaars van de Maria ter Welle Prijs 2019. Zij ontvangen deze prijs voor hun jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg. De prijs is een initiatief van de Nierstichting in samenwerking met de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten werkzaam in de nierzorg te eren. Er waren twaalf genomineerden.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier