Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wereld Nierdag 2019

Wanneer: donderdag 14-03-2019

Elk jaar op de tweede donderdag van maart is het Wereld Nierdag. In 2019 valt die dag op de 14e. Het thema, dat jaarlijks door de organisatie die uitgaat van de International Society of Nephrology bepaald wordt, is in 2019 Kidney Health for Everyone Everywhere. Ofwel: goede nierzorg voor iedereen, overal.

De organisatie pleit vooral voor verzekerde preventie en zorg in een vroeg stadium van nierschade, om te voorkomen dat de nierprobemen erger worden. Voor noodzakelijke gezondheidscontroles en zorg voor nierpatiënten zonder dat dit hen meer geld kost dan ze zich kunnen veroorloven. En voor het wegnemen van (financiële) barrières zodat dialyse en transplantatie voor meer patiënten toegankelijk wordt.

In het Maasstad Ziekenhuis vindt een symposium plaats ter gelegenheid van 65 jaar dialyse in Rotterdam. Hier wordt een boek gepresenteerd en een expositie geopend, beide samengesteld door historicus en journalist Herman Broers en verpleegkundig specialist Paul Gundlach. Veel aandacht hierin gaat uit naar dr. Twiss, leerling van Willem Kolff en grondlegger van het Rotterdamse dialysecentrum.

Scholieren uit de hoogste klassen van de basisschool leren in het Radboudumc hoe de nieren werken, hoe ze eruit zien en hoe het is om met een nierziekte te leven. Daarna maken ze met z'n allen het grootste levende nefron!

Vanwege het thema 'goede nierzorg voor iedereen, overal', werken Nederland, Suriname en Bonaire samen. Een jonge Surinaamse nierpatiënt zal Nederlanse kinderen vertellen hoe het is om een nierziekte te hebben, en medewerkers van Diapriva, de Nederlandse Federatie voor Nefrologie en NierNieuws maken een informatiefilmpje in het Papiaments voor patiënten op de Caribische eilanden.

sterren Gepubliceerd: maandag 31-12-2018
Bron: World Kidney Day | Nog geen reacties
Wetenschapsdag 2019

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting.

Het programma wordt deze zomer bekend gemaakt, dan is het ook mogelijk om in te schrijven. Vast een tipje van de sluier: je zult voordrachten kunnen volgen over uiteenlopende onderwerpen als vitamine K-tekort, de inzet van kunstmatige intelligentie en over veroudering van niercellen en wat eraan gedaan kan worden om te zorgen dat dit de nierfunctie niet (verder) negatief beïnvloedt. En: stel al je vragen over de stand van de ontwikkeling van een volledig nieuw concept voor peritoneale dialyse!

Zet 11 oktober in je agenda en houd onze site en sociale media in de gaten voor wanneer de inschrijving opent. Zoals elk jaar hebben we accreditatie aangevraagd voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, maatschappelijk werkenden en diëtisten.

Wisselwerking: 'behandeling hoge bloeddruk wél zinvol' »

In het tv-programma Radar werd onlangs aandacht besteed aan bloeddrukbehandeling. In het programma (en op de website daarvan) werd verschillende malen gesteld dat veel mensen onnodig bloeddrukverlagende medicijnen slikken. Dit geeft ten onrechte de indruk dat bloeddrukbehandeling zinloos is.

Lees meer »

Amerikaanse diabetesrichtlijnen voor nierbescherming aangepast  »

Een onderzoek naar het effect van het medicijn canagliflozine op diabetespatiënten met een licht tot matig gestoorde nierfunctie, is voortijdig gestopt omdat de resultaten zó goed waren dat de American Diabetes Assocation onmiddellijk haar richtlijnen voor de behandeling van diabetes type 2 heeft aangepast.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier