Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wereld Nierdag 2019

Wanneer: donderdag 14-03-2019

Elk jaar op de tweede donderdag van maart is het Wereld Nierdag. In 2019 valt die dag op de 14e. Het thema, dat jaarlijks door de organisatie die uitgaat van de International Society of Nephrology bepaald wordt, is in 2019 Kidney Health for Everyone Everywhere. Ofwel: goede nierzorg voor iedereen, overal.

De organisatie pleit vooral voor verzekerde preventie en zorg in een vroeg stadium van nierschade, om te voorkomen dat de nierprobemen erger worden. Voor noodzakelijke gezondheidscontroles en zorg voor nierpatiënten zonder dat dit hen meer geld kost dan ze zich kunnen veroorloven. En voor het wegnemen van (financiële) barrières zodat dialyse en transplantatie voor meer patiënten toegankelijk wordt.

In het Maasstad Ziekenhuis vindt een symposium plaats ter gelegenheid van 65 jaar dialyse in Rotterdam. Hier wordt een boek gepresenteerd en een expositie geopend, beide samengesteld door historicus en journalist Herman Broers en verpleegkundig specialist Paul Gundlach. Veel aandacht hierin gaat uit naar dr. Twiss, leerling van Willem Kolff en grondlegger van het Rotterdamse dialysecentrum.

Scholieren uit de hoogste klassen van de basisschool leren in het Radboudumc hoe de nieren werken, hoe ze eruit zien en hoe het is om met een nierziekte te leven. Daarna maken ze met z'n allen het grootste levende nefron!

Vanwege het thema 'goede nierzorg voor iedereen, overal', werken Nederland, Suriname en Bonaire samen. Een jonge Surinaamse nierpatiënt zal Nederlanse kinderen vertellen hoe het is om een nierziekte te hebben, en medewerkers van Diapriva, de Nederlandse Federatie voor Nefrologie en NierNieuws maken een informatiefilmpje in het Papiaments voor patiënten op de Caribische eilanden.

sterren Gepubliceerd: maandag 31-12-2018
Bron: World Kidney Day | Nog geen reacties
Kamervragen over financiering Nierteam aan Huis

Nierteam aan Huis, het project waarin zorgverleners informatie 'aan de keukentafel' geven over orgaandonatie en niertransplantatie bij het vinden van een levende donor, lijkt in zwaar weer te raken. Hoewel iedereen overtuigd is van het belang van Nierteam aan Huis, dreigen er financiële problemen te komen door extreem lange doorlooptijden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. (NZa).

Een aanvraag om Nierteam aan Huis onder te brengen in het pakket van de vergoede zorg is ingediend, maar de beoordelingstermijnen zijn zo lang, dat vergoeding pas in 2021 mogelijk dreigt te worden. Daarmee komt de financiële onderbouwing van het project in gevaar.

Om dat te vroorkomen heeft Pia Dijkstra (D66) Kamervragen gesteld aan de minister van VWS, Hugo de Jonge. De vraag is vooral waarom het zo lang moet duren tot de Nierteams kunnen worden gefinancierd vanuit de reguliere zorg. Op dit moment dragen zorgverzekeraars hiervan de kosten.

De minister moet de vragen binnen zes weken beantwoorden.  Zie ook de vragen van Pia Dijkstra

Mini-niertjes in een kweekschaaltje »

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Jitske Jansen uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen over haar onderzoek naar organoďden. Meer achtergrondinformatie over dit onderzoek is recent gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Nephrology en is HIER te lezen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier