Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wel of niet afklemmen maakt weinig uit voor nierfunctie na nieroperatie

Door Gerard Kok 

Bij partiŽle nefrectomie wordt een gedeelte van een nier weggehaald, meestal om een tumor die zich in de nier bevindt te verwijderen. Het is vooralsnog onduidelijk welke factoren een rol spelen in het al dan niet goed functioneren van de nier na afloop van de operatie, en hoe die samenhangen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat 'ischemische modaliteit' (de wijze waarop tijdens de operatie de doorbloeding van de nier wordt geregeld) waarschijnlijk geen belangrijke factor is, hoewel dat wel werd vermoed.

niercelcarcinoom; bron: wikipedia

De onderzoekers keken naar 347 patiŽnten die partiŽle nefrectomie hadden ondergaan. Daarbij werd gebruik gemaakt van drie ischemische modaliteiten: warme ischemie, koude ischemie, en geen ischemie. Tijdens warme ischemie is de bloedtoevoer naar de nier afgesloten, maar blijft het orgaan wel op temperatuur. Bij koude ischemie wordt de nier gekoeld. Dit is in principe beter, omdat de stofwisseling in de nier door de lage temperatuur is vertraagd, en eventuele schadelijke processen dan ook langzamer verlopen. Bij geen ischemie (nefrectomie zonder klemmen) wordt de bloedtoevoer niet onderbroken. Dat is beter voor het orgaan, maar er is wel een groter risico op groter bloedverlies. Deze wijze van opereren wordt daarom vaak met behulp van robots gedaan; een chirurg met een robotarm snijdt preciezer dan een chirurg zonder.

Uit het Amerikaanse onderzoek, waarbij de deelnemers gemiddeld drie jaar werden gevolgd, bleek echter dat de keuze voor een bepaalde ischemische modaliteit weinig gevolgen had op het functioneren van de geopereerde nier. Veel belangrijker voor het uiteindelijke resultaat bleek de complexiteit van de tumor.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 14-03-2014
Bron: Canadian Journal of Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier