Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Weggebrande niertumor komt niet sneller terug dan na operatie

Door Merel Dercksen 

Het wegbranden van een kleine niertumor met behulp van radiogolven is op korte termijn beter voor de patiŽnt dan een operatie. Het risico op complicaties is kleiner, en de nierfunctie blijft vaak beter behouden. Uit de eerste gegevens over de effecten op langere termijn, blijkt dat de tumoren ook niet sneller terugkomen dan na een operatie.

Het verwijderen van een niertumor met behulp van radiogolven komt steeds vaker voor. Bij deze radiofrequentie-ablatie (RFA) wordt een elektrode in de tumor ingebracht, waar vervolgens radiogolven doorheen gestuurd worden. De tumor wordt op deze manier van binnenuit weggebrand. Oorspronkelijk werd de techniek alleen toegepast bij patiŽnten die niet geopereerd konden worden, maar het wordt steeds meer een gelijkwaardig alternatief voor chirurgie. De hersteltijd is veel korter, en het risico op bloedingen kleiner. Ook hoeft er niet, zoals bij een operatie, gezond nierweefsel rondom de tumor weggenomen te worden. De effecten op de lange termijn, of de tumor terugkomt, zijn alleen nog niet bekend.

Amerikaanse urologen en radiologen hebben geanalyseerd hoe het hun patiŽnten, bij wie ze met RFA een niertumor hadden verwijderd, in de jaren daarna verging. In 7,5 jaar behandelden ze 243 kleine niertumoren bij 208 patiŽnten. In ongeveer vier op de vijf gevallen ging het om niercelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van nierkanker.

De eerste behandeling met RFA slaagde bij 97 procent van de tumoren. En de vijfjaarsoverleving zonder dat de ziekte terugkwam, was ruim 90 procent. Hoewel dit nog niet alles zegt over de echt lange termijn, lijkt RFA een veilige methode om kleine niertumoren te verwijderen, waarbij het risico dat de tumor terugkomt niet groter is dan bij chirurgie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 08-06-2010
Bron: Cancer | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier