Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Weggebrande niertumor komt niet sneller terug dan na operatie

Door Merel Dercksen 

Het wegbranden van een kleine niertumor met behulp van radiogolven is op korte termijn beter voor de patiŽnt dan een operatie. Het risico op complicaties is kleiner, en de nierfunctie blijft vaak beter behouden. Uit de eerste gegevens over de effecten op langere termijn, blijkt dat de tumoren ook niet sneller terugkomen dan na een operatie.

Het verwijderen van een niertumor met behulp van radiogolven komt steeds vaker voor. Bij deze radiofrequentie-ablatie (RFA) wordt een elektrode in de tumor ingebracht, waar vervolgens radiogolven doorheen gestuurd worden. De tumor wordt op deze manier van binnenuit weggebrand. Oorspronkelijk werd de techniek alleen toegepast bij patiŽnten die niet geopereerd konden worden, maar het wordt steeds meer een gelijkwaardig alternatief voor chirurgie. De hersteltijd is veel korter, en het risico op bloedingen kleiner. Ook hoeft er niet, zoals bij een operatie, gezond nierweefsel rondom de tumor weggenomen te worden. De effecten op de lange termijn, of de tumor terugkomt, zijn alleen nog niet bekend.

Amerikaanse urologen en radiologen hebben geanalyseerd hoe het hun patiŽnten, bij wie ze met RFA een niertumor hadden verwijderd, in de jaren daarna verging. In 7,5 jaar behandelden ze 243 kleine niertumoren bij 208 patiŽnten. In ongeveer vier op de vijf gevallen ging het om niercelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van nierkanker.

De eerste behandeling met RFA slaagde bij 97 procent van de tumoren. En de vijfjaarsoverleving zonder dat de ziekte terugkwam, was ruim 90 procent. Hoewel dit nog niet alles zegt over de echt lange termijn, lijkt RFA een veilige methode om kleine niertumoren te verwijderen, waarbij het risico dat de tumor terugkomt niet groter is dan bij chirurgie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 08-06-2010
Bron: Cancer | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier