Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wederdienst

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Ik ben enigszins moe aan het worden. Het is namelijk eindelijk mijn beurt: mantelzorger zijn.

Nanny is zoals u weet tijdelijk uit de running en dan komt het huishouden - dat wij altijd samen deden - plotseling alleen op mij neer. En zoiets tikt extra aan, temeer omdat ik door de dialyse, of moet ik zeggen het nierfalen, toch al continu rondloop met een 'ingebouwde' vermoeidheid. En de dialysekater jaagt die vermoeidheid natuurlijk nog eens extra op. Maar het blijft evengoed graag gedaan; we hebben het elkaar bovendien een kwart eeuw geleden plechtig beloofd. Die goede en slechte tijden, weet u wel!

Nanny heeft nu onontkoombaar vakantie, iets waarvan ik haar al vaker probeerde te overtuigen, maar waar ze nooit aan wilde. 'Want ze had de zorg voor mij'. Die zorg blijf ik erg op prijs stellen, maar de zorgen die zij zich ook voortdurend maakte waren mij een flinke doorn in het oog. Regelmatig merkte ik dat ze vooral moe werd van die, mijns inziens, veelal nodeloze bezorgdheid en daar werd ik dan weer treurig van. Maar dat kreeg ik haar niet afgeleerd helaas. Want het zit in de aard van 'het beestje', aangeleerd door bijna levenslange ervaringen die tot aan haar jeugd terug gaan.

In het dagelijks leven red ik me, naar mijn eigen mening, nog goed. Maar zodra er rampen en rampjes plaatsvinden is het erg geruststellend iemand naast mij te weten die dan kordaat ingrijpt: bij nabloedingen afplakken, of in noodgevallen de specialist bellen en eventueel een ambulance.

Maar nu mag ik dan dus wat terug doen en zorgen dat ze die vakantie ook neemt en zich laat verzorgen en verwennen. Desondanks valt het haar nog niet mee om 'alles uit handen te geven'. Maar het lukt want ze raakt langzamerhand wat meer ontspannen. Onlangs gaf ze zelfs aan 'een vakantiegevoel te hebben'. Het houdt wel in dat ikzelf voorlopig niet lang kan zitten lezen, want er blijft van alles te doen, ook in het klein.

Nanny begint inmiddels wel al weer, ook een beetje in opdracht van de fysiotherapeut, wat mobieler te worden en dat helpt mij dan weer om wat vaker even te zitten. Ze maakt bijvoorbeeld al weer aan het aanrecht haar eigen boterhammen klaar en schenkt een kopje thee in. Maar dat alles mag ik dan toch weer naar de zithoek dragen omdat het lopen met twee krukken teveel geknoei veroorzaakt onderweg. Alle kleine klusjes die ze altijd zelf deed, moeten nu voor haar worden gedaan. Ik noem maar: kussens van bed naar bank aanslepen en terug, telefoon aandragen en schrijfblok plus pen zoeken en ander 'loopwerk'. De naaimachine op tafel plaatsen want ze werkt voor NierNieuws aan zakjes met lavendel. En dus ook stoffen en lint kopen op de markt.

Verder de gewone boodschappen en bezoekjes aan de pharmacie en dergelijke. De was en de vaatwas, met alles er op en eraan, noem ik in het voorbijgaan. Evenals het regelmatig even stofzuigen, om wat aangenamer te leven als de 'schoonmaakhulp' iets te lang wegblijft. Want Sanne, onze zwarte Labrador, blijft voortdurend haren rondstrooien op een lichte tegelvloer, zodanig dat het zelfs ons als hondenliefhebbers soms te gortig wordt. Ons vriendelijke huisdier pakt, ondanks herhaaldelijk aandringen, nog steeds niet zelf de stofzuiger.

Intussen merk ook ik duidelijk dat de rust Nanny goed doet. Misschien kook ik om dat te vieren komende week 'iets Indonesisch' voor haar. De kruiden komen uit Nederland. Dit Kerst week-end ben echter ‘vrij’. Marie, onze keukenprinses, heeft aangeboden voor ons een uitgebreide maaltijd te verzorgen. En de dag daarna gaan wij bij vrienden eten. Het worden dus ‘ontspannen’ Kerstdagen!

Die wensen Nanny en ik u ook toe en voor 2012 veel liefde en vooral gezondheid!

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 24-12-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier