Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wat er opviel in 2014

Door Redactie NierNieuws 

Denervatie blijkt onverwacht enerverend

Januari - In januari leek het erop dat renale denervatie een zinloze ingreep was. Overal stopten de onderzoeken. Later bleek het allemaal nogal mee te vallen. Of toch niet?

Steeds meer Facebookers gaan op donorjacht

Maart - Een openbaar bericht posten waarin je om een nier vraagt, wordt een trend. En de reacties zijn ook overweldigend. Maar de meeste enthousiaste reacties leiden tot niets. De gulle gevers realiseren zich even niet wat een operatie inhoudt, of ze matchen niet met de Facebookvrager. En dat laatste komt wel heel vaak voor.

Amerikanen vinden hem eindelijk terug, de Ciminoshunt

Mei - Terwijl in Europa nauwelijks een andere toegang tot de bloedbaan bestaat, komt Amerika in 2014 pas tot het ware Ciminonisme. Nefrologen gaan eigenhandig aan de slag om ze aan te leggen. Hoog tijd, hoewel het de vraag is of er voldoende personeel is dat die shunts kan aanprikken. Een dopje ergens afdraaien kan namelijk iedereen.

Televisie kijken blijkt de pest voor je nieren

Weinig bewegen is niet zo best voor je nieren. Maar televisie kijken... daarvan gaan ze pas echt hard achteruit, zeggen onderzoekers. Er is een verband, maar welk precies weten ze niet. Er valt dus nog veel te onderzoeken.

ZonMW directeur vindt ei van Columbus (denkt hij)

De directeur van ZonMw denkt het Nederlandse donortekort opgelost te hebben. Als een op de 40.000 Nederlanders bij leven een nier zou doneren waren we er al. Daar geloofden wij niets van en we speelden een potje fact checking. Wat bleek? Dat zou elk jaar moeten gebeuren, en vind maar eens zoveel vrijwilligers.

Verpleegkundige gooit verse transplantatienier weg

Een Amerikaanse verpleegkundige gooit een bij een levende donor uitgenomen nier per ongeluk weg. Pogingen de nier te redden als het foutje ontdekt wordt mislukken. Het levert de familie wel 650.000 dollar schadevergoeding op.

Te zout eten of belachelijk veel zout eten maakt niets uit

Juni - Volgens Canadese onderzoekers is het niet wetenschappelijk te onderbouwen dat minder zout beter is voor de nierfunctie. Maar bij nadere beschouwing blijkt dat ze geen vergelijking maakten tussen gewoon zout eten en zoutarm eten, maar tussen veel zout eten en belachelijk veel zout eten. De minderzoutfetisjisten slaakten dan ook een zucht van verlichting.

De kunstnier moet draagbaar, maar of dat lukt?

Talloze partijen denken dat de kunstnier kleiner kan. Maar zo makkelijk blijkt dat niet te zijn. De Nierstichting richt er zelfs een apart bedrijf met een joint ventureconstructie voor op. Ook gevestigde fabrikanten willen de machines kleiner maken. Dat leidt dan wel tot vaker dialyseren. Wij houden u ook in 2017, 2018 en 2019 natuurlijk weer op de hoogte.

Lekker lang dialyseren doe je in Amerikaanse klinieken

Juli - Mensen die dialyseren in Amerikaanse klinieken die op winst uit zijn, blijken minder vaak te worden getransplanteerd. Aan het waarom wagen de onderzoekers zich niet. Dat laten ze aan onze eigen fantasie over.

Terminaal zieken bieden hun organen aan

Augustus - Vijf patiënten in het Erasmus MC bieden hun organen aan terwijl ze terminaal ziek zijn. De vijf helpen negen patiënten met hun aanbod.

Nierproblemen in dezelfde familie zijn niet altijd genetisch

In augustus verkondigen een paar Noren dat er binnen families vaker nierfalen voorkomt. Ook als er geen erfelijke component is. Tenminste, daar lijkt het op. Of toch niet. Maar waar het dan wel aan ligt wordt niet helder. Er valt gelukkig nog veel te onderzoeken voor deze voortvarende Scandinaviërs.

Patiënten vertellen wildvreemden meer dan hun arts

September - In september blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van de chronische patiënten niet echt met hun arts praat. We vragen ons toch een beetje af wat ze dan wel met hun dokter doen.

Anonieme donor schrijft boek onder eigen naam

Oktober - Een bekende patiëntenvertegenwoordiger doneert anoniem een nier en houdt dat lange tijd stil. Het boek dat hij over de donatie schrijft blijkt wat minder anoniem. Zijn naam staat namelijk op de kaft.

Donoren gaan (misschien) ontvangers kiezen

November - Om het aantal levende donoren nog verder te vergroten, denken sommigen dat het een goed idee is als die donoren mogen kiezen aan wie ze gaan doneren. Blondines met blauwe ogen gaan die wedstrijd winnen, is de reactie van veel betrokkenen. Maar er blijven dan wel weer andere nieren over voor mannen met zwart haar en bruine ogen. Die kunnen het dan met de postmortale nieren doen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 31-12-2014 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier