Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wantrouwen doet zorgkosten stijgen

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Maandag debatteert de Tweede Kamer over patiëntveiligheid. Een onderwerp dat natuurlijk in de grond helemaal niet in het parlement thuishoort. De Kamer vergadert tenslotte ook niet over de veiligheid van mariniers, vuilnis- of timmermannen en gebruikers van een mobiele telefoon.

De VVD neemt vandaag alvast een voorschot op het debat en stelt dat bij ieder 'verdacht' overlijden een autopsie verplicht moet worden gesteld. Daarnaast vindt VVD'er Michiel van Veen dat het Openbaar Ministerie meer bevoegdheden moet krijgen omdat het 'vaak lastig is om bewijs te verzamelen'.

Mijn voorspelling voor aanstaande maandag is, dat deze voorstellen met gejuich zullen worden ontvangen. De parlementsleden denken daarmee namelijk aan te tonen dat ze de burger (i.c. de patiënt) centraal stellen en zich niet alleen bezighouden met geld.

Dat een dergelijk voorstel niets toevoegt aan de huidige situatie waarin lijkschouwing natuurlijk allang plaatsvindt als sprake is van een verdacht overlijden, hetzij omdat het protocol van het ziekenhuis het vereist, hetzij omdat artsen of nabestaanden dat vragen, dringt kennelijk niet door.

En dat uiteindelijk niemand gebaat zal zijn bij een wantrouwende overheid ziet kennelijk ook niemand in.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 15-06-2013 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »


Wantrouwen doet zorgkosten stijgen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier