Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Waarschuwing tegen te veel asperges eten

Door Merel Dercksen 

Bron: smulweb

De website agf.nl waarschuwt mensen die last hebben van nierstenen voor het eten van veel asperges. Die zouden de vorming van oxalaatstenen kunnen bevorderen. Maar het gaat dan wel om hoeveelheden waar de gemiddelde Nederlander niet aan komt.

De website agf.nl, communicatiemiddel van de Aardappel Groente Fruitbranche, waarschuwt ervoor niet te veel asperges te eten als je last hebt van nierstenen. Die zouden oxaalzuur bevatten, en daarmee de vorming van oxalaatstenen kunnen bevorderen. De auteur baseert zich op een niet nader genoemde Duitse 'Gezondheidskrant' die stelt dat de maximale hoeveelheid 200 gram per dag zou mogen zijn.

Voeding heeft inderdaad invloed op de vorming van nierstenen. Maar in Nederland wordt gemiddeld niet meer dan 630 gram asperges per jaar gegeten. En vier op de vijf Nederlanders eet de groente helemaal nooit. Het aspergeseizoen loopt nog tot 24 juni, daarna zijn ze niet meer uit eigen land verkrijgbaar.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-05-2009
Bron: agf.nl | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Sylvia M, Purmerend
    14-05-2016 22:55

    Absoluut waar dit artikel! Vanavond verse aspergesoep gegeten. Zojuist tijdens het plassen, nare rugpijn, duidelijk mijn nieren....
    Idd maak ik nierstenen van het oxalaat.
    Voorlopig even geen asperges voor mij :):)
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier