Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

VUmc doet mee aan run op nierstenen

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Ook het VUmc in Amsterdam heeft zich nu de luxe van een eigen niersteenvergruizer gepermitteerd. Het is volgens dit ziekenhuis 'niet meer van deze tijd' patiŽnten niet onmiddelijk te kunnen behandelen of ze naar een ander ziekenhuis te moeten sturen. Tot voor kort deelde het ziekenhuis een mobiele vergruizer met een aantal ziekenhuizen uit de regio.

Het apparaat moet nu alleen even worden terugverdiend. En zoals al jaren geleden is aangetoond betekent dat voornamelijk dat er vaker vergruisd wordt. Ook wanneer dat strikt genomen niet nodig zou zijn. Veel, vooral kleinere, steentjes verdwijnen langs natuurlijke weg als er maar genoeg gedronken wordt. Tanden op elkaar, dat wel, maar het resultaat is 'genezing' op de allergoedkoopste manier.

Voor meer winst hopen de Amsterdammers op veel doorverwijzingen. Waarschijnlijk van de ziekenhuizen die nog niet op het idee gekomen zijn er zelf een aan te schaffen. Mijn inschatting is dat verkopers van vooral de meest geavanceerde vergruizers nog gouden jaren tegemoet gaan in Nederland.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-04-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Beckers, Amsterdam
  18-04-2010 20:16

  Als VUmc staan wij zeker niet achter beleid waarbij inadequaat behandeld wordt met de bedoeling meer geld uit een behandeling te halen. Dit is onethisch en een universitair ziekenhuis niet waardig.

  In Amsterdam is er op dit ogenblik een lange wachttijd voor patiŽnten met nierstenen. Deze patiŽnten moeten, als ze in aanmerking komen voor niersteenvergruizing, op dit ogenblik vaak langer dan 2 weken wachten alvorens hun steen zo klein gemaakt kan worden dat hij spontaan loosbaar is (steentjes met een doorsnede van minder dan een halve centimeter worden makkelijk geloosd, en komen in principe niet in aanmerking voor niersteenvergruizing). In VUmc hebben we een niersteenvergruizer van het nieuwe type geplaatst, met het doel om patiŽnten in zo weinig mogelijk sessies, liefst in 1 sessie, zo goed mogelijk te behandelen.

  Dr G. Beckers
  Werkplekmanager poli urologie
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier