Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vrouwen lopen wellicht meer risico op nierkanker door zelfzorgmedicijnen

Door Merel Dercksen 

In Taiwan neemt voor vrouwen het risico op kanker van de urinewegen toe na een niertransplantatie. Bij mannen gebeurt dat nauwelijks. Waar dit verschil vandaan komt is speculeren. Onderzoekers denken dat het misschien iets te maken heeft met het gebruik van zelfzorgmedicijnen vóór de transplantatie.

Mensen met eindstadium nierfalen lopen een verhoogd risico op kanker aan de nieren en urinewegen. Dat is vooral bekend van vrouwen, schrijft een groep Taiwanese onderzoekers. Zij vroegen zich af of dat verschil tussen mannen en vrouwen na een niertransplantatie nog steeds bestaat.

Uit de gegevens van het nationale zorgverzekeringsbureau in Taiwan haalden ze alle 2245 getransplanteerde nierpatiënten die tussen 1999 en 2007 een urologische kanker ontwikkelden. Daar legden ze een vier keer zo grote controlegroep naast van vergelijkbare nierpatiënten die dialyseerden. 

Vrouwen na transplantatie dubbel risico
Het belangrijkste dat de onderzoekers ontdekten is dat vrouwen na transplantatie een twee keer zo hoog risico lopen op een tumor aan de urinewegen als vrouwen die dialyseren. Het verschil is niet direct na de transplantatie zo groot, het wordt duidelijk zichtbaar na een jaar of twee. Bij mannen neemt het risico nauwelijks toe na een transplantatie. Ook na een niertransplantatie lopen vrouwen daarmee meer risico op urologische kankers dan mannen. 

De onderzoekers zien verder dat wanneer getransplanteerde nierpatiënten eenmaal zo'n vorm van kanker hebben, hun overlevingskansen eigenlijk niet meer verschillen van dialyserende nierpatiënten zonder kanker. Normaal gesproken overleven getransplanteerden gemiddeld veel langer dan dialyserenden.

Zelfzorgmedicijnen
Afweeronderdrukkende medicijnen zoals die gebruikt worden om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen, staan erom bekend het risico op verschillende vormen van kanker te kunnen verhogen. De onderzoekers speculeren in dit geval dat door het gebruik van deze medicijnen, 'slapende kwaadaardigheden' tot ontwikkeling kunnen komen, en uit kunnen groeien tot een tumor. Deze tot dan toe inactieve kankercellen of voorlopers daarvan zouden dan het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld het gebruik van pijnstillers of Chinese kruiden in het laatste stadium van nierfunctieverlies. Deze hypothese doet recht aan het gevonden verschil tussen mannen en vrouwen: vrouwen gebruiken vaker dit soort zelfzorgmedicijnen dan mannen. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 26-09-2014 | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier