Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vragenlijst in eenvoudige vorm om eetpatroon dialysepatiŽnt te bekijken werkt

Door Merel Dercksen 

Bij patiënten met eindstadium nierfalen is het belangrijk dat ze zich aan een dieet houden. Een van de manieren om na te gaan wat iemand eet, is hem of haar een voedselvragenlijst in te laten vullen. Maar voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is dat vaak te lastig. Zorgverleners en onderzoekers uit het Amerikaanse Greenville hebben een hulpmiddel gemaakt dat deze mensen wel begrijpen.

Hun doel was om een voedselvragenlijst te ontwikkelen die kort en goed te begrijpen is, maar wel betrouwbare en bruikbare informatie oplevert. Ze hebben zich specifiek gericht op Afro-Amerikanen, omdat zij vaker dan andere bevolkingsgroepen aan de dialyse belanden. 

Een doorsneegroep van Afro-Amerikanse dialysepatiënten heeft de vragenlijst getest. De groep bestond uit patiënten die gemiddeld tot hoog opgeleid waren, en uit mensen met leesproblemen. Uit de test volgt dat vrijwel alle deelnemers de vragenlijst begrijpelijk vonden en, niet onbelangrijk, dat de uitkomsten ook betrouwbaar waren voor de verschillende deelnemers. 

Bij patiënten die helemaal niet kunnen lezen zullen diëtisten nog altijd andere methodes moeten toepassen, maar met deze vragenlijst kunnen ook degenen met een lage leesvaardigheid beter geholpen worden om hun eetpatroon bij te sturen als dat nodig is.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 13-12-2014
Bron: Journal of Renal Care | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Vragenlijst in eenvoudige vorm om eetpatroon dialysepatiŽnt te bekijken werkt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier