Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vragenlijst in eenvoudige vorm om eetpatroon dialysepatiŽnt te bekijken werkt

Door Merel Dercksen 

Bij patiënten met eindstadium nierfalen is het belangrijk dat ze zich aan een dieet houden. Een van de manieren om na te gaan wat iemand eet, is hem of haar een voedselvragenlijst in te laten vullen. Maar voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is dat vaak te lastig. Zorgverleners en onderzoekers uit het Amerikaanse Greenville hebben een hulpmiddel gemaakt dat deze mensen wel begrijpen.

Hun doel was om een voedselvragenlijst te ontwikkelen die kort en goed te begrijpen is, maar wel betrouwbare en bruikbare informatie oplevert. Ze hebben zich specifiek gericht op Afro-Amerikanen, omdat zij vaker dan andere bevolkingsgroepen aan de dialyse belanden. 

Een doorsneegroep van Afro-Amerikanse dialysepatiënten heeft de vragenlijst getest. De groep bestond uit patiënten die gemiddeld tot hoog opgeleid waren, en uit mensen met leesproblemen. Uit de test volgt dat vrijwel alle deelnemers de vragenlijst begrijpelijk vonden en, niet onbelangrijk, dat de uitkomsten ook betrouwbaar waren voor de verschillende deelnemers. 

Bij patiënten die helemaal niet kunnen lezen zullen diëtisten nog altijd andere methodes moeten toepassen, maar met deze vragenlijst kunnen ook degenen met een lage leesvaardigheid beter geholpen worden om hun eetpatroon bij te sturen als dat nodig is.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 13-12-2014
Bron: Journal of Renal Care | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Vragenlijst in eenvoudige vorm om eetpatroon dialysepatiŽnt te bekijken werkt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier