Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Volledige remissie bij patiŽnten met uitgezaaide nierkanker

Door Jeroen van Setten 

Wetenschappers van het academisch ziekenhuis Grosshadern in MŁnchen hebben onderzoek gedaan naar volledige remissie bij patiŽnten met gemetastaseerde niercelkanker (mRCC). De patiŽnten werden behandeld met een anti-angiogene therapie gebaseerd op sorafenib of sunitinib, al of niet in combinatie met chirurgie.

Een volledige remissie bij dit soort patiŽnten werd vroeger uiterst zelden bereikt. In die tijd stond alleen een systemische therapie op basis van immunomodulatie ter beschikking. Angiogene therapie, waarbij de aanmaak van nieuwe bloedvaten in de tumor wordt geremd, met sunitinib, sorafenib en temsirolimus veranderde de behandeling van mRCC. Daardoor bereikt 10% tot 30% van de patiŽnten wel een partiŽle, levensverlengende, remissie (PR). Maar helaas komt een complete remissie (CR) ook nu nog erg weinig voor.

Van de vanaf mei 2006 gevolgde 194 patiŽnten met uitgezaaide nierkanker bereikten er 5 een volledige remissie. Bij drie van de vijf patiŽnten werd CR bereikt door een operatie na gedeeltelijke remissie, en bij twee patiŽnten werd het bereikt door medicatie zonder chirurgie. Alle patiŽnten bleven tot nu toe in CR, met een mediane duur van de remissie van 24 maanden. Een patiŽnt is nog steeds in therapie en vier patiŽnten worden niet meer behandeld.

De onderzoekers zeggen hiermee te bewijzen dat op lange termijn een volledige remissie bij mRCC bereikt kan worden door de anti-angiogene therapie. Alleen of in combinatie met chirurgie. De combinatie van chirurgie en anti-angiogene therapie gebaseerd op sorafenib en sunitinib kan patiŽnten vrij maken van de ziekte, zelfs na herhaalde cycli van systemische behandeling.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-09-2009
Bron: UroToday | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier