Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Volledige nier verwijderen bij middelgrote niertumor onnodig

Door Merel Dercksen 

Niet alleen bij kleine niertumoren is het niet nodig om de hele nier te verwijderen, ook bij iets grotere tumoren is het voldoende om maar een deel weg te halen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van hun studie naar de resultaten van verschillende operaties bij nierkanker.

Langzaamaan wordt het duidelijk dat de overlevingskansen van patiŽnten met een kleine tumor op de nier beter zijn als alleen de tumor ruim wordt weggesneden, dan wanneer de hele nier verwijderd wordt. Wetenschappers van twee Amerikaanse ziekenhuizen keken naar de effecten van deze twee vormen van chirurgie op de overleving van mensen met een middelgrote niertumor, met een formaat van 4 tot 7 centimeter.

In de twee ziekenhuizen zijn tussen 1989 en 2006 1.159 patiŽnten geopereerd die in ťťn nier ťťn tumor van de genoemde afmetingen hadden. Bij een kwart van hen was een niersparende operatie uitgevoerd, bij de rest was de hele nier verwijderd. De patiŽnten bij wie een deel van de nier was blijven zitten, hadden relatief vaak voorafgaand aan de operatie al nog maar ťťn nier, of een verminderde nierfunctie. Dat zijn tot nu toe belangrijke redenen om te proberen een deel van de aangedane nier te behouden.

De overleving van de patiŽnten in beide groepen verschilde niet. De onderzoekers concluderen dan ook, dat de overleving niet in gevaar komt als bij patiŽnten met een middelgrote niertumor een niersparende operatie wordt uitgevoerd. Omdat hierbij de nierfunctie beter behouden blijft dan bij volledige verwijdering van een nier, bevelen ze zelfs aan bij corticale niertumoren tot 7 centimeter altijd een niersparende operatie uit te voeren, als dat technisch mogelijk is.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 13-11-2009
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier