Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Volledige eiwitsamenstelling urine cystenierpatiŽnten in kaart

Door Brenda de Coninck 

Poolse wetenschappers hebben een begin gemaakt met het in kaart brengen van alle eiwitten in de urine van patiënten met erfelijke cystenieren, waar die afwijken van die in de urine van gezonde mensen. Zij hebben een flinke hoeveelheid stoffen gevonden die mogelijk als marker kunnen dienen. Uiteindelijk hopen ze op basis van de samenstelling van al deze eiwitten ook iets te kunnen zeggen over het verloop van de ziekte.

Autosomaal dominante polycystische nierziekte (ADPKD) is, afhankelijk van de regio, verantwoordelijk voor 10% van de gevallen van nierfalen. Vroege diagnose, vooral van patiënten bij wie de ziekte snel zal verergeren, is voordelig voor een efficiënte therapeutische aanpak.

De samenstelling van de eiwitten die in de urine worden aangetroffen (proteoom) heeft een verband met nierziekten, waaronder ADPKD. Het bestuderen van dit proteoom is een veelbelovende manier om markers voor specifieke nierziekten te vinden. Tot nog toe werden alleen fracties met een laag molecuulgewicht van de 'proteomische vingerafdruk' bestudeerd.

Poolse onderzoekers hebben hoogmoleculaire (zware) fracties van urineproteoom van ADPKD-patiënten vergeleken met die van gezonde proefpersonen. De gevonden afwijkende biomarkers kunnen mogelijk dienen als een klinisch bruikbare ziektemarker.

De onderzoekers hebben bij zowel 30 ADPKD-patiënten als bij een gezonde controlegroep de samenstelling van de eiwitten in de urine (alleen die eiwitten met een molecuulmassa > 10 kDa) geanalyseerd.

Dit leverde een ADPKD-karakteristieke vingerafdruk op van 155 eiwitten, die bij ADPKD-patiënten duidelijk meer of minder aanwezig zijn in de urine dat bij gezonde personen. De onderzoekers zagen veranderingen in eiwitten van het complementsysteem (onderdeel van het immuunsysteem), apolipoproteïnen (onderdeel van de vettransportdeeltjes), serpines (onder andere regulatoren van stollings- en ontstekingsreacties) en verschillende groeifactoren naast collageen en extracellulaire matrixcomponenten.

De verkregen resultaten dienen als uitgangspunt voor verdere karakterisering van het ziektemechanisme dat ten grondslag ligt aan de waargenomen verschillen en om een set van proteomische markers samen te stellen die niet alleen ADPKD kunnen diagnosticeren of bevestigen, maar waarmee ook een prognose kan worden gesteld over het verloop van de ziekte.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-01-2013
Bron: Clinical Proteomics | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier